За необходимост от възстановяване  на чувството за справедливост в българското общество и реални промени в съдебната система сигнализират решенията на Съда по най-обществено чувствителните теми, свързани с битовата престъпност, войната по пътищата и домашното насилие. Това заявява председателят на ДПС Делян Пеевки. 

 

"Решението на Пловдивския районен съд да даде смущаващо лека присъда от три години за близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени като помагачи в укриването на Рангел Бизюрев, за убийството на Димитър Малинов от Цалапица е поредния случай, в който  за близките на жертвата и цялото общество остава чувството за несправедливост и безнаказаност за виновниците в тежко престъпление.

В отговор на тази крещяща несправедливост, аз ще внеса сигнал до Инспектората на ВСС и ще настоявам за задействане на всички законови механизми за контрол и оценка на интегритета на магистратите, постановили това решение", посочва той.

 

"Ежедневно се усеща дефицит на правосъдие в обществото. Наболели и скандални случаи на закъсняло или никакво правосъдие подкопават доверието в системата, държавата и демокрацията.

 

Затова, ние от ДПС - Ново начало ще инициираме  още в първите дни на 51 НС приемането на законодателна програма, свързана с реализацията на реална съдебната реформа по най-бързия възможен начин, за да се възстанови доверието в институциите и чувството за справедливост.

 

Българските граждани не могат повече да чакат справедливост и сигурност, защото от разправии помежду си, политиците не решават проблемите на хората.

 

Нашият главен приоритет неотменимо трябва да е гарантирането на държавността, на демокрацията и на сигурността на хората", казва в заключение Пеевски.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Източник: blitz.bg