От "Лукойл" както не искаха да си плащат данъците, така след предложението на ГЕРБ и ДПС до седмица да отпадне дерогацията, от рафинерията вчера са казали на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани. Това каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски след срещата в парламента за евентуалното отпадане на дерогацията.

"Проведохме срещата с премиера, онлайн се включи и финансовият министър, господин Петков и г-н Атанасов също присъстваха", обясни Пеевски.

"Лукойл" да ни чуе ясно - да не мислят, че няма да си плащат данъците в България", категорично заяви той.

Народният представител също така посочи, че ще внесат изменения в закона, че страната ще постави под управление складовете на "Лукойл" под държавен надзор, за да може всеки да има достъп до тях и да се освободи България от монопола на "Лукойл". 

Пеевски с първи думи след срещата за "Лукойл" и дерогацията ВИДЕО

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


На срещата е бил уточнен проблемът за "Булгартрансгаз".

С министър Асен Василев, който се е включил онлайн на срещата, са се разбрали да се промени закона, така че да се събира таксата върху руския газ от Агенция "Митници". "Ако "Булгартрансгаз" обаче не си получи парите от "Газпром" ще си ги търси министерството на финансите от митниците и руската страна, за да няма риск върху българското дружеството", коментира още депутатът от ДПС.

"В петък ще има извънредно заседание да преодолеем ветото на президента върху закона. Вече няма да има нотификация в закона за събирането на таксите, а 73-те стотинки ще бъдат прибрани в полза на държавата и ще се използват от фонда", съобщи още Пеевски. 

"Реално с преодоляване на ветото ще може да ги събираме веднага. Но ще направим действия с промяна да ги съберем от януари назад, което е над 1 милиард", добави той. 

"Ползите от тази среща са: 500 млн. лева от данъци, над 1 милиард лева ще бъдат прибрани от "Лукойл", които на практика не бяха платени", резюмира акцентите от срещата Пеевски.

Пеевски с първи думи след срещата за "Лукойл" и дерогацията ВИДЕО - Снимка 2

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев каза, че не му е станало съвсем ясно как така от 700 млн. лв. данъците изведнъж са станали 500 млн. "Трябва да питате финансовия министър за това", каза той. 

Според него обаче правителството е обещало да въведе компенсации за гражданите, ако цените на бензина и дизела минат 3 лева за литър. "Така горивата няма да струват 3 лв., а 2 лева", каза Добрев. 

"Под заплаха за отнемане дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, приет от миналото Народно събрание. Този закон казва, че 70% от разликата между уралския нефт и този със сорт Брент трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива във формата на компенсации.

В началото на август направихме калкулации колко не е внесъл "Лукойл", защото не се изпълнява закона от два поредни кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе "Лукойл", е 622 млн. лева. Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки , които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари до сега. И които те не получават.

Защото знаете, как се получава разликата - има таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел , а Брент струва 100 долара. "Лукойл" в момента прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалба благодарение на дерогацията, която Бългтария им е издействала.

Имаме уверението, че след преодоляването на ветото ще започнат да изпълняват закона и ще започнат веднага да дават компенсации на хората", каза депутатът от ГЕРБ Делят Добрев.

Пеевски уточни, в отговор на журналистически въпрос, че ако "Лукойл" изпълни поставените му условия, процентът на руски петрол, с който работи рафинерията, няма да бъде променян. 

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че правителството не предприема никакви стъпки по отношение на покачващата се непрекъснато цена на горивата, докато тази на петрола стои непроменена.

Делян Добрев от ГЕРБ поясни, че се очакват и близо милиард да постъпят във фонда за енергийна сигурност. “Ако „Лукойл“ не внесат тези суми - 500 млн. данъци и близо милиард във фонда за енергийна сигурност, то тогава ще поискаме отнемане на дерогацията”, каза Добрев.

В петък свикват извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента над закона.

Източник: blitz.bg