Жестока война, разпад и разкол се вихри в сърцевината на „Продължаваме промяната“ на честа. Причината за това е подредбата на листите да общински съвети.

 

Само преди броени дни Бургас бе разтърсен от мощен скандал с двете листи за общински съветници. Това обаче е само върхът на айсберга от конфликти, случващи се в местните структури на партията на Кирил Петков и Асен Василев, разкриват запознати.

 

Покрай неуредици и уж случайно подредени по определен начин имената на трима от местната структура на морския град си направиха самоотвод. Партията напуснаха д-р Асен Пенев, издателят Росен Топкаров и предприемачът Мартин Лебаров. Централата на партията побърза да се оправдае, че листата в Бургас е била объркана и тримата ще запазят призовите си места. Това оправдание обаче не помогна и те напуснаха с гръм и трясък.

 

Според мълвата за разрива и скандала се погрижил лично депутатът Настимир Ананиев, който се опитал да набута на челната позиция стоматолога Мартин Кръстев. Останалите бургазлии, членуващи в ПП обаче не одобрили тази кандидатура, въпреки че през май именно той бе избран единодушно за лидер на бургаската структура на ПП на фона на реденето на листи, изведнъж докторът се оказа нехаресван от партийците в морския град.

 

Партията на Кирчо и Кокорчо е пред разпад

Ситуацията обаче не е по-различна в другите областни градове, където местните феодали на ПП имали съвсем различни цели от тези на партийната централа в столицата. В Ловеч, където кандидат за кмет ще е Иван Арабаджиев, се говори, че ще е чудо, ако той успее да отиде дори до втори тур. Затова битката за подредба на листата за местен парламент се водела изключително непочтено с уговорки с ГЕРБ, признаха от партията на Бойко Борисов.

 

В София нямат никаква представа за интригите по места, които кандидатите на „Промяната” са принудени или искат да правят не само с хората на Борисов, но и с „кръвни“ врагове на партията, което щяло да доведе до напускания на избрани от Кирил и Асен фаворити, недоволни от крайния резултат.

 

В Русе назрява същата ситуация, тъй като от централата на ПП в столицата искат Рена Стефанова да е кандидат-кмет, но не желаят опекунът й – бившият министър на транспорта Николай Събев, да реди листите, както пожелае, което той обещавал наляво и надясно на алчни за власт русенци.

 

Сагата с подредбата на листите по места се усложнява и от факта, че десните и ПП ще се явят заедно на изборите в някои от градовете, а така битката за това кои да са в първата петица по подредба ставала още по-сериозна, вайкат се от управляващото мнозинство.

Източник: Уикенд