Същинска война разпали обявената за Бургас кандидатура на депутата Константин Бачийски от ПП между партньорите от Промяната” и ДБ. Двете формации, които са в коалиция, очевидно ще се явят заедно само на вота в София, цъкат с език активисти на ДСБ.

 

Причината е, че ДБ натискали отдавна в Бургас да бъде издигнат Димитър Найденов, който се прочу с десанта в Росенец заедно с Иво Мирчев и Христо Иванов. Десните изпаднали в ступор, когато внезапно партньорите им посочили депутата и бивш съветник Бачийски за собствена номинация и така пратили коалиционната етика по дяволите.

 

За Бачийски настояли едновременно и Кирил Петков, и Асен Василев - всеки с различен мотив. Петков искал да се „отблагодари” на верния избраник, с регистрацията на чиято партия „Средна европейска класа” хората на ПП спечелиха първите си избори, а Василев имал обичайния мотив – Бачийски е успешен бизнесмен и можел сам да си финансира кампанията и да не иска пари от касичката на ПП. С подобен мотив Асен Василев натискаше до дупка и Васил Терзиев да е кандидатът на ПП-ДБ за столицата.

 

Ожесточена война разпали Бачийски между ПП и десните

Шамарът на „Промяната” към партньорите с номинацията на Бачийски обаче разпалила още по-голямо напрежение по градове. Не само Бургас е разцепен, а двете формации отсега се карали за Русе, Варна и Пловдив. Вбесените десни се заканили, че ще си издигат свои кандидат-кметове, щом ПП отсега имала собствени фаворити, които не били в сметките на десницата, разказаха ядосани депутатите на Христо Иванов.

 

В Русе от ПП искат да номинират любимката на бившия министър Николай Събев – адвокат Рена Христова, а от ДБ настояват да се издигне депутатът Иван Белчев. В Пловдив пък разцеплението е дори тройно, след като ДБ се разединили в мнението си кой да е кандидат.

Хората на ДСБ искали начело на града да е бившият губернатор Йордан Иванов, а „Да, България! – депутата Манол Пейков. От „Промяната” пък бутали напред в града на тепетата депутата от собствената си квота Росен Костурков. Според десните Манол Пейков имал най-голям шанс като силно разпознаваемо лице.

 

Война се очертава и във Варна, където от „Промяната” не гледали с добро око на готвената от ДБ номинация на Стела Николова, въпреки че дамата събра рекорден брой преференции в морската столица и влезе в парламента. Хората на Кирил и Асен натискали кандидатът да е Благомир Коцев, когото „дърпат“ нагоре още от зимата.

Източник: Уикенд