БСП-София заедно с Инициативния комитет на Ваня Григорова ще обсъжда дали да оспорва резултата от изборите за кмет на столицата.

"Не това, че разликата между Терзиев и Григорова е малка, а други факти навеждат на мисълта, че има основание да се оспорва изборният резултат, но това е въпрос на политическо решение, което предстои", заяви по БНР съпредседателят на Левицата Костадин Паскалев, който беше в щаба на кандидатката на БСП.

"Разгледайте резултатите в "Люлин". Имаме чисто юридически аргументи да обжалваме резултатите от изборите в София, но то е въпрос на политическо решение на Коалиционния съвет, който издигна Ваня Григорова. Още тази седмица, предполагам че ще го вземем", добави Паскалев.

Той обаче ясно подчерта, че нито един член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП не е участвал в кампанията на Ваня Григорова. "Това е факт, който е доказуем. Тя беше кандидатура на Градския съвет на БСП, "Левицата!" и другите коалиционни партньори", каза Паскалев.

Според него резултатът на Григорова е комбинация от протестен вот и мажоритарен избор.

"Тя имаше ясни послания, които се харесват на хората. Умнокрасивите проведоха една отвратителна кампания срещу нея преди втория тур, която отврати част от десните избиратели, които ги наказаха, гласувайки за Ваня Григорова", коментира бившият социалист.

По думите му "вкарването на темата за Крим и Путин на местни избори е абсурдно, но това беше част от тактиката на умнокрасивите".

От щаба на Ваня Григорова: Имаме аргументи да оспорваме резултатите в София

"Изборите за нас не са приключили. Продължаваме да правим паралелно преброяване секция по секция, глас по глас.", каза по-рано, отново по БНР Жельо Бойчев, който също е от Инициативния комитет, издигнал Григорова.

"Разлика от няколко хиляди гласа няма как да бъде приета, без да се прегледа всеки от протоколите, уточни Бойчев. Той не изключва съдебно оспорване на балотажа в София, защото по думите му има "достатъчно индикации" за подобна жалба.

"Към момента говорим за фотофиниш", коментира той. Според него социолозите манипулативно са подвеждали избирателите вчера следобед.

"В щаба имахме информация за много откази и измествания на екзит половете. Ако си бил на терен, знаеш какви са нагласите и настроенията и те не подсказваха, че в София ще има голяма разлика.", добави бившият депутат от БСП.

Все още ЦИК не е публикувала данни от обработени 100% от протоколите, а към момента разликата между победителя Васил Терзиев и Ваня Григорова е около 4500 гласа.

Паскалев пък ясно обясни, че няма как Ваня Григорова да щурмува лидерството в БСП.

"Григорова не е заплаха за лидерския пост на Корнелия Нинова, защото не е член на БСП, посочи още Паскалев и подчерта, че Нинова се опитва да запази поста си в продължение на години, като отстранява от партията всеки, "който се опитва по някакъв начин да заяви претенции за поведението на лидерката".

Източник: dir.bg