Поредната порция съветници на народните представители и парламентарните групи изгряха на страницата на Народното събрание. Като цяло броят им е доста по-скромен от предни години. Веднага да обясним, че сътрудниците не винаги получават заплати за работата си.
Гарантиран е доходът само на тези, които са съветници на парламентарни комисии. Затова пък всички имат пропускът за парламента, което им дава доста привилегии: от достъп до сградите на държавните институции до възможността да впечатлят с картата си например КАТ или други контрольори.

Бърз поглед на списъците показва, че както и в предишни години доста от сътрудниците са неуспели кандидати за депутати. Явно раздялата с парламента за повечето от тях е била непоносима и сега трябва да се задоволят само с далеч по-скромната роля на експерти.
Има обаче и любопитни попадения в регистрите. Лидия Колева, която ще съветва Асен Василев по темата „медии” е проверявана от служебното правителство за конфликт на интереси. Тя самата не е случайна птица. Назначена е за медиен съветник на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, като преди това се е доказала като един от най-последователните  кадри на „Продължаваме промяната”.

Тя е пресаташе на партията, още от дните на създаването й. Преди това Колева е работила в агенцията на Диана Дамянова „Д енд Д”, чиито услуги години наред полза „Лукойл”.
Докато Колева е част от политическия кабинет на Асен Василев, съпругът й Васил, който е осветен и като агент на ДС, печели тлъста обществена поръчка.

Търгът е проведен от Националната агенция по приходите, която е пряко подчинена на шефа на Лидия Колева. И при това положение точно мъжът й Васил Колев е избран да достави лиценз на софтуер, нужен на данъчните. При подобни конкурси обичайно има много кандидати, защото в случая те са само посредници между производителя и потребителя. Васил Колев обаче се оказва самотен участник в търга.

Нещо повече, неговата фирма „МагенИД” е единствената поканена да даде оферта. Логично, сумата, която той предлага, за да осигури лиценза, съвпада с обявените от данъчните 304 317 лв. Колев, забележете, прави и колосална отстъпка от цели 96 стотинки. Сега Асен Василев отново залага на Лидия Колева, но този път като негов нещатен съветник.
Забележителен съветник си е избрал предводителят на националистическата партия „Възраждане” Костадин Костадинов. Той е заложил на ветерана в икономиката и финансите Виктор Папазов.

Още от първите години на прехода Виктор Папазов е сочен за дясна ръка на Илия Павлов и щедър спонсор на президентските кампании на Георги Първанов. Настоящият съветник на Копейкин при това придружава боса на „Мулти” при срещите му с политици и държавни чиновници. Дори някогашният вицепрезидент на групировката Стоян Денчев наскоро в медиите спомена за подобна среща с негово участие при премиера Филип Димитров.
Виктор Папазов, който иначе е известен като основател на фондовата борса, е и масон. Казват, че е в една ложа с бизнесмена Десислав Дионисиев, при когото години наред е работил като юрисконсулт Костадин Костадинов-Копейкин. С доходите си от тази „заетост” той оправда закупуването на баровската си вила край Варна.

Самият Виктор Папазов не спира да кръстосва всякакви маргинални телевизии и да плаши със студена зима, тотално обедняване на България, ако приеме еврото и други подобни и вече втръснали от повтаряне опорки на пропутинската „Възраждане”. 
Сред нещатните съветници се появява и бившият телевизионен журналист Богомил Грозев. Той е приютен от депутата Николай Благоев от „Български възход”. Грозев преди време се подвизаваше година и 3-4 месеца като директор на „Старинен Пловдив”, разбира се, без конкурс.

Заради нелепите си назначения, включително и на диджей за шеф на Античния театър, набързо беше принуден да подаде оставка. Сега ще съветва за култура и медии депутата от Стара Загора.

Заслужилият атакист и професор по археология Станислав Станилов е прибран като нещатен съветник от депутата  Петър Николов. Самият Николов почти няма дясна партия, през чиито листи да не се е опитвал да влезе в парламента – като се започне от СДС и производните му, Меглена Кунева и се стигне до ГЕРБ. Той беше и зам.-министър на образованието, а освен това е и зет във фамилията на Йордан Соколов. 

Интересен избор на съветник е направил и депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски. Той залага на втория в листата на ГЕРБ в Кюстендилска област – Даниел Александров. Сребърният европейски медалист по класическа борба ще съветва бившия полицай по спортни политики.

Притежателят на замък в село Малък Поровец и народен представител от ГЕРБ Гюнай Хюсмен е направо рекордьор по съветници – трима, колкото е максималният брой, допуснат от правилника. Ергин Сали ще го консултира по правата на човека и жалбите на гражданите.
Господинът досега е бил шофьор на Гюнай Хюсмен, но вече ще се изявява като правозащитник. Разградският бизнесмен Иван Стойчев ще дава съвети по земеделие и храни. Третият експерт, до когото ще се допитва Хюсмен по въпросите на земеделието и горите, е Самет Хасан, общинар от Завет. Няма съмнение, че ще кипи усилена и подплатена с компетентност работа. 
Най-интересна обаче е позицията на съветник за борба с корупцията в сферата на здравеопазването. Тя е заета от Христо Гушков в Комисия по превенция и противодействие на корупцията.

Явно Гушков е универсален боец, който разбира от всичко. Иначе той е зъболекар от Сандански. Миналата година е бил депутат от „Има такъв народ”. Разочарован от Слави Трифонов, той се отцепва. На последните избори се видя, че се е преустроил към новата политическа звезда Стефан Янев. Сега пак е в парламента, но през друг вход. 
Източник: Уикенд 
 

Няма край! Намърдаха скандални съветници в Народното събрание