Новото украинско правителство е почти сформирано

Новото украинско правителство вече е сформирано. То ще бъде оглавено от човек на Юлия Тимошенко. Става въпрос за Арсений Яценюк, известен с проевропейските си възгледи. Това беше обявено на Майдана малко по-рано тази вечер. Освен името на Яценюк, бяха обявени и имената на хората, които ще заемат отделните министерски постове.

[caption id="attachment_307005" align="alignleft" width="300"]Арсений Яценюк ще оглави новото украинско правителство Арсений Яценюк ще оглави новото украинско правителство[/caption]

Към момента това са само номинации, които трябва да бъдат одобрени от украинските граждани на предстоящите извънредни избори. Специалисти обаче коментират, че това най-вероятно ще се случи. Така Яценюк най-вероятно ще оглави Украйна. Самият той е известен като един от най-приближените хора на бившия премиер Юлия Тимошенко председател на нейната партия "Баткившчина". Яценюк е на 39 години и вече е заемал поста министър на икономиката и външните работи.

Бившият външен министър Борис Тарасюк ще заеме поста министър по евроинтеграцията, а външен министър ще бъде Андрий Дешчица. За министър на вътрешните работи е предложен Арсен Аваков, за финансов - Олександър Шлапак. Другите имена, които най-вероятно ще видим в новото украинско правителство, са на Павло Петренко - министър на правосъдието, Павло Шеремета - икономически министър и Юлий Продан като енергиен министър.

Според Ройтерс очакваният нов външен министър в новото украинско правителство Андрий Дашица, е сред най-опитните дипломати на страната. Дашица е бил посланик на Украйна в Исландия и Финландия. Един от лидерите на опозицията Дмитро Булатов също ще бъде част от състава на новото украинско правителство, предават от vesti.bg