Новият Изборен кодекс ще влезе в сила за евроизборите

Новият изборен кодекс беше приет по-рано днес. Мажоритарният вот за народните представители отпада, а новият начин на гласуване ще е пропорционално с преференциален вот. Системата на новият Изборен кодекс е утвърдена в Германия и ще влезе в сила още за евроизборите, разкри Мая Манолова. Как обаче ще се гласува с новата бюлетина?

[caption id="attachment_287195" align="alignleft" width="300"]Новият Изборен кодекс може да създаде неразбории Новият Изборен кодекс може да създаде неразбории[/caption]

Изборният специалист професор Михаил Константинов даде повече разяснения в ефира на Нова телевизия. Най-вероятно самата бюлетина ще бъде разделена на две части. От едната й страна ще бъдат имената на партиите, а от другата - кандидатите им. Имената им обаче няма да бъдат изписвани, тъй като това би отнело много място. Те ще фигурират на бюлетината само с номер.

Всеки гласоподавател ще трябва да избере номера на своя кандидат, който ще е от 1 до 17. Ако въпросният кандидат събере над 5%, може дори да се изкачи на първо място в листата. Неудобството за избирателите идва от факта, че те ще трябва предварително да заучат номера на техния избраник, което може да доведе до объркване.

Допълнително усложнение е фактът, че доста често забързани да дадат гласа си за избраника си, гласоподавателите може да забравят да отбележат и партията, за която гласуват. А това автоматично ще направи вотът им невалиден, предават от БЛИЦ.