Оставката на Георги Първанов предизвика шумни дебати и скандал!

Георги Първанов реши да си подаде оставката си като лидер на партията си АБВ. Причината за това негово решение е несъгласието му да се тегли заем от 16 милиарда лева, което правителството на Бойко Борисов иска да изтегли.

Дебатите в парламента ескалираха и версиите са различни, но президентът за периода от 2001 до 2011 се разграничи от депутатите си, които подкрепиха правителството да теглят заробващия ни кредит.

[caption id="attachment_438364" align="alignright" width="300"]Георги Първанов Все още не е ясно дали цялата парламентарна група няма да последва примера на Георги Първанов[/caption]

Припомняме, че преди това Георги Първанов заяви, че партията му може да подкрепи тегленето на заем в размер до девет милиарда лева, с които да се покрият стари задължения. Над тази сума обаче стават буферни средства, които от кабинета „Борисов” не дават точна информация за какво точно ще се използват. Бившият президент изтъкна, че ръководената от него партия АБВ е против ретифицирането на дълга, защото няма никакви индикации в България да има растеж на икономиката.

Телевизия Би Ти Ви побърза да оповести, че заедно с него оставка ще хвърли и цялото ръководство на партията. Това ще се случи на националната конференция, която е обявена за април. Новината обаче не се оказа точно такава.

Председателката на прес центъра на партията обаче отрече слуха, като заяви, че тя не е получила такова съобщение. След като бе притисната от медиите, Неда Пелитева отговори дипломатично, че не се наема да коментира слухове, като не назовават конкретен източник.

След това от Блиц се опита да се свърже и с другата знакова фигура в партия АБВ, тази на Румен Петков. Той вчера беше при парламентарната си група и взе участие в преговорите, преди рязката промяна на позицията им за заема. Но след тази шокираща новина и обрат на нещата, Румен Петков престана да си вдига телефона.