Заради ренегатството на общинските съветници на БСП в столицата начело с Иван Таков, нова дама тресе егото на лидера на червените Корнелия Нинова.

Соцфурията провидяла във волностите на председателя на столетницата в София мерак да седне наесен на поста й.

 

След като на 8 февруари изненадващо 7 от деветимата общинари, избрани с пистата на БСП, участваха в тайното гласуване и избраха „аватара на ГЕРБ“, както вече е популярен в общината Цветомир Петров – Цецо Царевицата, от ПП за шеф на местния парламент, Нинова яростно свали доверието си от тях.

 

Заваляха заплахи за изключване, публични порицания, епитети като „лицемери“ и „предатели“. Според запознати мотивите на общинските съветници от партия „Възраждане“ и БСП да подкрепят Петров били солидно осребряване на удареното рамо, подпомогнато от медиатора между ГЕРБ и ПП – небезизвестният Красимир Георгиев – Красьо Черния, за когото се говори, че от месеци се опитва да движи създаването на сглобка на местно ниво в София. Този път с успех.

Таков обаче имал и други амбиции – уж продължаващ да е в опозиция на Цветомир Петров и мнозинството в общината заедно с колегите си, той бил наясно и че заради Нинова и егото й му се разминала възможността да е председател на общинския съвет, каквато договорка имало, разкриват общинари. Лично Корнелия порязала мераците някой от хората й да застава начело на съвета и настоявала остро БСП да си пее едно и също: „Диана Тонова за председател, „червените“ в опозиция“, и провалила възможностите за кариерно развитие на столичния „червен“ шеф Иван Таков, който е наследник на славната „червена" фамилия Такови – четвърто поколение социалист и от дълго време с шефката му не мелят добре брашно.

 

Соцфурията сериозно се притесни по време на номинациите за кмет на София, тъй като Таков получи същия брой, какъвто и фаворитката Ваня Григорова – днес и двамата мразени от Нинова почти еднакво. В момента председателят на „червените“ в столицата обяви, че изобщо не се „вълнува от мнението на Корнелия, която „правела от мухата слон“, и откровено намекна, че ако партията пожелае и изпита нужда, той може да се кандидатира наесен за креслото й на председател на партията.

 

Слухове за подобни намерения на Таков вървят отдавна, след като той придоби широка популярност в БСП и извън столицата. Градският съвет на БСП, както и столичните организации одобряват открито Таков, тъй като внукът на шумкаря Пеко Таков успява да мобилизира столетницата и да съживи реномето на беззъбата опозиция. Затова и Нинова досега не го е изхвърлила от партията – имало сериозни рискове от бунт и масови напускания на членове в навечерието на евровота, въпреки че той често ярко й се противопоставя.

Такива заплахи вече бяха направени от младежкото БСП в столицата, въпреки че Нинова още умувала дали да не изключи Иван Таков и общинаря Иван Пешев, а да остави с порицание останалите съветници, подкрепили избора на Цветомир Петров за председател на СОС.

 

Изключи ли всички за „предателство“, БСП не само че няма да има никакво лоби в общината на партийните си интереси, а ще остане за пръв път без група в СОС в новата история на партията, бил единият аргумент за пощада. Затова и се бавело насрочването на Национален съвет на БСП, който да реши съдбата на ренегатите.

 

Егото на „крушовската Борджия“, както я наричат някои, не позволявало да се гази йерархията в БСП и да се подрива авторитетът й, ала заплахата отсега да започнат истерии покрай лидерския пост насред кампания за евроизбори, била повече от притеснителна за Нинова.

Затова и „червените“ преценяват вината на всеки от гласувалите за нова сглобка в общината, за да тупат топката, докато реши главатарката им какво да прави с оредяващата си партия.

Източник: Уикенд