ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с активните преговори за подкрепа и съставяне на правителство с втория мандат. За момента обсъждането е около идеята премиерът да се сменя на ротационен принцип.

Все още няма сигурна уговорка между първите 2 партии на изборите и политолози не изключват слуховете да са с цел тестване на настроенията и реакциите на избирателите.

Нов сценарий за кабинет: Николай Денков от ПП и Мария Габриел от ГЕРБ се сменят през половин година

Въпреки липсата на сключено споразумение, изглежда че от партийните централи одобряват този подход.

Вътрешни източници от ГЕРБ твърдят, че тяхното решение е ясно и ще се види как ще процедират утре.

Между лидерите на париите е обсъдено да се подходи с „джентълменското споразумение“ между ГЕРБ и ПП-ДБ, а за шеф на парламента са решили за 3 месеца да бъде Росен Желязков от ГЕРБ. Съответно председателят на правната комисия, която е една от най-ключовите в Народното събрание ще бъде от ПП-ДБ.

При съставяне на правителство по тази схема, то ротацията на премиера ще бъде на 6 месеца, като първото спрягано име е на Николай Денков от ПП-ДБ, а в същото време вицепремиер ще е Мария Габриел от ГЕРБ.

Смяната на местата им след 6 месеца реално може да стане с подаването на оставките им от текущите постове и прегласуване на новите им позиции от депутатите.

Анализатори отбелязват, че затоплянето на отношенията между 2-те партии е броени часове преди Борисов да отиде при президента относно връчения му проучвателен мандат.

Източник: narod.bg