Уличиха зам.-директора на БАБХ в конфликт на интереси

Нов мегаскандал тресе държавата, след като стана ясно, че заместник-ицпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) – д-р Радослав Методиевич Карабаджаков работи в конфликт на интереси, при това доста явен.

Това стана ясно след журналистическо разследване, проведено от колегите от „Марица”. Ресорите на д-р Карабаджаков, са граничният контрол, хуманното отношение към животните и тяхното здравеопазване, контролът на храните, както и контрол на фуражите и ветеринарномедицинските продукти.

[caption id="attachment_407051" align="alignright" width="300"]Мегаскандал тресе БАБХ Мегаскандал тресе БАБХ[/caption]

В същото това време, Методи, който е най-големият му син от първия му брак върти търговия с ветеринарномедицински препарати и добавки.

Търговията се осъществява чрез фирмите “Методи Карабаджаков” ЕТ и “Вет про комерс” ООД. Припомняме, че д-р Карабаджаков пое високия пост през месец октомври, миналата година, против волята на директора на БАБХ - проф. Пламен Моллов. Карабаджаков бе номиниран от ДПС. В Агенцията недоумяват как той може да бъде назначен на поста зам.-изпълнителен директор, при положение, че преди това е бил обикновен инспектор в здравеопазване на животните при това без особени приноси, докато в същото време кадърни специалисти с 20-годишен опит зад гърба си не само, че не са били оценени, а и били изгонени от работа. Някои от тях пък били заплашени с уволнения.

От БАБХ алармират, че кабинетът „Орешарски” и приближените им ДПС масово заменят специалистите от партийни кадри, които нямат никакъв опит зад гърба си. Безспорно по този начин е осигурено безпроблемното развитие на бизнеса на сина на Карабаджаков – Методи, който е използвал името на баща си в привличането на клиентела. Проверка в търговския регистър сочи, че “Вет про комерс” ООД е учредена на 15 март, миналата година в Пловдив, а съдружници във фирмата са Светлана Петрова от Габрово, Радостина Кръстева от Бургас и разбира се Радослав Карабаджаков. Капиталът е в размер на 5 000 лева, а мажоритарния дял от 2 500 лева се държи от Карабаджаков. Твърди се, че синът на Карабаджаков е замесен и в аферата, която гръмна в края на 2013 година по източването на близо три милиона ДДС от внос на сухо мляко, пише pik.bg.

Оказва се, че Д-р Карабаджаков е близък съратник на д-р Леонид Лавчев, който пък е братовчед на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. Припомняме, че преди време Лавчев бе задържан в Хасково с белязани банкноти, а по-късно осъден за рекет на фирми от млекопреработвателния бранш.