Когато прокуратурата изпълнява политически поръчки, накрая се плащат обезщетения от данъците на гражданите.

 

Този „филм” го гледаме вече доста пъти. Поредният епизод е от Видин. Над 85 хил. лева обезщетение трябва да изплати прокуратурата на бившия  видински кмет Герго Гергов, понеже навремето му повдигат 4 обвинения, но нито едно от тях не издържа в съда, тоест само едно стига до Темида и то завършва с фиаско.

 

Съшитите с бели конци дела срещу Гергов, унизителната акция на ДАНС, разкарването му из града с белезници, според отлично запознати са инспирирани от видни кадри на БСП. А причината за целия този цирк е, понеже другарите от Столетницата заподозрели Герго Гергов, че е предател, който ще премине към ГЕРБ. Да допълним, по същото време срещу разлюбения от БСП кмет е направен и опит за атентат – иначе казано той и семейството му са подложени на всевъзможни изпитания.

 

Във Видин помнят, че самият Герго Гергов е лансиран в политиката от влиятелния по онова време Михаил Миков, който през 2008-2009 г. беше вътрешен министър в правителството на Сергей Станишев, а през 2014-2016 г. – шеф на цялата партия БСП. Само че днес той няма нищо общо с делото, което Гергов е завел срещу прокуратурата. Нито Миков, нито магистратите, изпълнили навремето политическата поръчка няма да платят 85-те хил. лв. обезщетение.

 

Герго Гергов става кмет на дунавския град през2011 г. Управлението му е запомнено като успешно и дори успява да осигури пари за голям пътен ремонт, припомнят очевидци. Точно покрай това финансиране обаче в БСП го заподозрели, че е преминал към ГЕРБ, запомнили във Видин.

 

Срещу Гергов започва интригантска кампания. Първо е привлечен поръчков „разследващ“ журналист от национална медия, който прави репортажи за далаверите на кмета. Не е пропуснато да бъде ударен и Пламен Трифонов, който по онова време е лидер на БСП във Видин и шеф на общинските съветници, които не следват правата линия на големия шеф Михаил Миков.

 

Трифонов е „изобличен“, че има грамадно заведение, на което шеф се води 80-годишната му майка. Явно не намират повод срещу него да го арестуват и нещата приключват само с медийно „осветяване“. За кмета обаче нещата стигат до крайност. Веднага след сензационните тв разкрития, във Видин пристига екип на звеното за борба с корупцията, наскоро създадено в Софийска градска прокуратура. Заедно с ДАНС магистратите провеждат шумна акция, така че да не остане никакво съмнение колко голям „престъпник“ е кметът Герго Гергов. За да е пълно унижението му го изкарват от кабинета му с белезници пред очите на цял град и го водят в полицията като най-долен престъпник.

 

А когато обискират дома му, свидетели на полицейската акция стават двете му малолетни деца, като едното от тях оттогава развива диабет.

 

И всичко това заради някакви недоказани съмнения, че е ощетил общината със 150 000 лв. при сключването на договор за доставка на храни за детски градини и така според прокуратурата, той бил „разколебал общественото доверие в местната власт“! И понеже държавното обвинение явно изпълнява поръчка, дошла от много влиятелни фигури, на Гергов са повдигнати и още обвинения, така че да бъде тотално смачкан – за стопанско престъпление, понеже кътал в дома си 15 антични монети и 152 патрона, за които нямал разрешително. Определят му 30 хил. лв. гаранция, която после е свалена на 10 хил. лв.

 

Нито едно от обвиненията срещу бившия видински кмет не издържа в съда. Кой ще плати обезщетенията му?

Отстранен е от длъжност, но през юни 2015 г. е възстановен. Едно по едно и четирите обвинения срещу него са прекратени. Пред април 2016 г. е сложена точка на разследванията за престъпления по служба, за стопанско престъпление и за патроните. До съд стига само обвинението, че е дължал незаконно „археологически обекти“ – 15 монети от римския императорски период т.нар. „антониани“. В съда обаче се изяснява, че те са фамилно притежание от години и Гергов е оправдан.

 

Докато текат делата враговете му се впускат и в терористична атака срещу него. Една априлска нощ през 2014 г. е хвърлен коктейл „Молотов“ под автомобил, паркиран в двора на дома му, съвсем близо до стаята на децата му. Колата обаче не се взривява, понеже фитилът на новоизлюпените партизани изгаснал. На сутринта Гергов забелязал следи от разлятата течност, видял и изгасналия фитил и извикал полиция.

 

Следващата стъпка, която той предприема, е да изчисти репутацията си. След като приключват разследванията срещу него, бившият видински кмет завежда дело срещу прокуратурата. След 9 години Върховният касационен съд се произнесе, той да бъде възмезден с 55 000 лева, които с лихвите са над 85 000 лева и отделно ще му бъдат заплатени и съдебните разноски. Така става, обясняват юристи, когато прокуратурата се заиграва с политически поръчки. Запознати подчертават, че докато тече разследването, говорителката на бившия главен прокурор Румяна Арнаудова дава обилна информация, но когато едно по едно спихват обвиненията срещу Герго Гергов, следва пълно мълчание от страна на държавното обвинение.

 

Любопитно е, че след като напуска кметството, бившият кмет продължава да работи в полза на важни обществени каузи, свързани с лечението на диабета и правата на болните, поразени от тази болест, Според запознати Здравната каса включва използването на електронни сензори в контрола на нивата на кръвната захар, благодарение на неговата лична инициативност и усилия. Гергов е в основата и на други национални кампании, свързани с диабета.

Източник: Уикенд, crimesbg.com