Преди седмица, Григори Григоров беше назначен за заместник-министър в Министерството на транспорта и съобщенията.

 

Оказва се обаче, че той е главно действащо лице в скандална сделка на стойност 27 милиона лева за ремонт на 15 вагона, сключена от ръководството на Българска държавна железница (БДЖ) с частен железопътен завод в Дряново.

 

Назначеният зам.-министър на транспорта – уволнен от БДЖ заради далавера с вагони

Съществуват доказателства, че само две години след предишната корупционна схема за рехабилитация на стари вагони в БДЖ, Григоров не само НЕ е обвинен от прокуратурата, а и е повишен в йерархията на властта и вече заема поста на заместник-министър. Запознати твърдят, че името на Григоров е било предложено от вицепремиера Мария Габриел на министъра на транспорта Георги Гвоздейков, а назначението е било съгласувано с Лена Бориславова.

 

В периода 2018-2021 г., Григоров бе председател на Съвета на директорите на холдинг „Български държавни железници“, преди да бъде уволнен със скандал от служебния министър на транспорта Георги Тодоров през лятото на 2021 г. заедно с тогавашния изпълнителен директор на БДЖ Никола Василев заради съмнения в корупционни практики.

 

Твърди се, че именно Григори Григоров е подписал скандалния договор за 27 млн. лв. без ДДС за ремонт на 15 вагона с частния жп завод в Дряново, собственост на единствения оцелял охранителен бос от мутренската групировка „Клуб 777“ Валери Димитров.

Неговите съдружници Георги Калапатиров – Жоро Италианеца и Петър Петров – Мартеницата бяха разстреляни още през 90-те години на миналия век, докато Димитров съумя да се преквалифицира от силов застраховател в бизнесмен с изцяло законна дейност.

 

През пролетта на 2021 г., само дни след парламентарните избори, Григори Григоров и Никола Василев от управата на БДЖ възлагат без процедура по Закона за обществените поръчки скъпоструващ ремонт на 15 вагона – по 1,8 млн. лв. за всеки ремонтиран вагон.

 

На практика цената е с 20% по-висока, тъй като сумата е без ДДС. Вагоните са произведени в периода 1974 - 1985 г. в Дряново и според всички пътни експерти са морално остарели и би следвало да се бракуват и продадат на скрап, вместо да бъдат ремонтирани и отново въведени в експлоатация. По същото време в БДЖ е имало постъпила оферта за продажба на чисто нови вагони от германския технологичен гигант „Сименс“, като цената им е била почти същата като поисканите от завода в Дряново за ремонт на 50-годишните вагони.

 

За да бъде заобиколена процедурата по Закона за обществените поръчки, е използвана вратичката „инхаус възлагане“. За да бъде директно възложен контрактът, заводът в Дряново е представил документи, че има авторските права за прототипа. Не е ясно как точно е станало това чисто юридически, защото през 1974 г., когато е създаден моделът, предприятието е било собственост на самата БДЖ.

 

След като скандалната поръчка за 27 милиона лева за ремонт на вагоните в Дряново стана обществено достояние, Григори Григорови Никола Василев бяха уволнени от служебния министър на транспорта Георги Тодоров през юни 2021 г. Нещо повече - тогавашният служебен министър на транспорта даде на прокуратурата тандема Григоров – Василев.

 

Вече повече от 2 години обаче от държавното обвинение не са огласили данни докъде е стигнало разследването на прокуратурата срещу бившите шефове на БДЖ. Твърди се, че като председател на Съвета на директорите на Холдинг „Български държавни железници“ Григори Григоров е сключил и други неизгодни сделки с частни фирми на обща стойност над 50 милиона лева. Една от тях е за охрана на обекти на националния жп превозвач за цялата страна с частна пловдивска фирма на обща стойност 25 млн. лв., макар БДЖ да има свое собствено звено за охрана на обектите си.

 

Назначението на Григори Григоров за заместник-министър на транспорта рязко контрастира с публично обявената от премиера Николай Денков позиция, че на възлови позиции ще бъдат назначавани хора с чиста репутация и без съмнение за тяхното участие в корупционни схеми. Любопитен детайл е, че Григоров няма да отговаря за БДЖ като заместник-министър на транспорта, а ще поеме телекомуникациите.

„Именно на него разчитам да реши проблема с пощите“, обяви министър Гвоздейков. А в Министерството на транспорта очакват с нетърпение каква нова схема с нагласени обществени поръчки ще сътвори Григори Григоров.

Източник: Уикенд