Напрежението и войната в Украйна отключиха още нови фронтове за конфликт.

Близкия изток също започна да се нажежава покрай войната в Украйна. Докато Киев и Москва воюват за Крим, а Зеленски обяви, че без полуострова няма да сключи никога мирен договор с Русия, Израел и Палестина нажежиха страстите помежду си. Напрежението между двете страни обаче провокира намесата на някои от най-големите ислямски държави. Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че призовава всички арабски страни да се обединят срещу агресора Израел.

"Трябва да спрем всякакви процеси, които могат да доведат до нова спирала на насилствени действия. Но в същото време страните от ислямския свят трябва да застанат обединени срещу Израел и да се опитат да вразумят правителството там.  Не може да допуснем повече кръвопролития", заяви Ердоган в телефонен разговор с президента на Иран Ибрахим Раиси.

Ердоган също така призова за разумно използване на международните платформи като Общността за обединение на ислямските страни и ООН, за да се настоява за уважение на религиозните средища. Той също така припомни, че паленето на Корана в много европейски градове също предизвиква тревога. И даде повод за притеснение, че може да се стигне до етнически сблъсъци и в Стария свят...