Движението за права и свободи не се роди на основата на омразата, противопоставянето и разделението, както другите партии, които виждаме днес. ДПС се роди от изстраданата мъка на хората, на всички нас за жертвите на Бунцево, Барутин, Корница, Брезница, Лъжница, Момчилград, Груево, Горско Дюлево, Равен, Кус, Климен, Тодор Икономово, Пристое, Каолиново и т.н. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Якоруда. В нея участваха кандидатът за кмет на града Мехмед Вакльов, социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов и екипът на Централния предизборен лъч.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ ОТ ЯКОРУДА: ЕДНАКВО ПОМАГАМЕ И ЗА ЦЪРКВАТА, И ЗА ДЖАМИЯТА – ТОВА Е ЗАЕДНОСТТА

Ние изстрадахме опитите за насилствена асимилация в нашата Родина. Ние изстрадахме разделението, омразата към нас, противопоставянето. Затова, създавайки ДПС, д-р Ахмед Доган направи възможното, за да има мирен преход от комунизъм към демокрация, подчерта Карадайъ.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ ОТ ЯКОРУДА: ЕДНАКВО ПОМАГАМЕ И ЗА ЦЪРКВАТА, И ЗА ДЖАМИЯТА – ТОВА Е ЗАЕДНОСТТА - Снимка 2

Той припомни историята по създаването на ДПС и разказа как след връщането на имената на българските турци д-р Доган заминава за Варна, където на 4 януари 1990 г. учредява ДПС.

При наличието на пресните гробове в резултат от опитите на насилствена асимилация, със създаването на ДПС ние казваме: не на реваншизма, заяви Карадайъ.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ ОТ ЯКОРУДА: ЕДНАКВО ПОМАГАМЕ И ЗА ЦЪРКВАТА, И ЗА ДЖАМИЯТА – ТОВА Е ЗАЕДНОСТТА - Снимка 3

Жертвите са наши, но ще градим нашата родина и нашето общо бъдеще без реваншизъм, каза още Карадайъ. Той припомни, че по това време целият свят гледа към България, очаквайки междуетнически конфликт. Благодарение на д-р Ахмед Доган, благодарение на ДПС това не се случи и днес имаме 33 години демокрация, подчерта Карадайъ.

Единственият конвертируем политически продукт в България се нарича български етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган, който има за основа философията на толерантността и заедността, категоричен бе Карадайъ.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ ОТ ЯКОРУДА: ЕДНАКВО ПОМАГАМЕ И ЗА ЦЪРКВАТА, И ЗА ДЖАМИЯТА – ТОВА Е ЗАЕДНОСТТА - Снимка 4

Заедността такава, каквато я виждаме в Якоруда. За нас различните не са проблем. Различните по идентичност, различните по етнос, различните по религия, за нас не са проблем. Няма мъст, няма омраза, няма разделение, противопоставяне, напротив, помагаме и на различните да отстояват своята идентичност, посочи още Мустафа Карадайъ.

Еднакво помагаме и за църквата, и за джамията. Еднакво правим и водопроводи, и канализации за всички. Това е философията на заедността. Различните да бъдем заедно, интеграцията да не е асимилация. Заедно да се интегрираме в нашата Родина България. Да бъдем горди и достойни граждани със своята идентичност. Ако е необходимо на различния да му помагаме да отстоява своето различие и различните заедно да градим общото ни бъдеще в нашата Родина България, заяви Карадайъ.

Да, това е така в Якоруда и там където ДПС управлява. Но това така ли е в национален мащаб, попита Карадайъ. И обясни: „В национален мащаб все още виждаме, че единият етнос, едната идентичност се опитва да се самоопределя като доминираща над другите идентичности и етноси. А от историята знаем до какво води това”.

Трябва да направим така, че в нашата родина България, всеки един да се чувства горд и достоен гражданин в нашата Република България, обобщи Карадайъ.

Позволете ми да благодаря на г-н Карадайъ, че е тук сред нас, за да подкрепи всички жители на Якоруда, мен и екипа. Ние направихме - изслушваме проблемите на хората, паралелно с това се опитваме и да ги решаваме, каза кандидатът за кмет на Якоруда Мехмед Вакльов.

Знаете случая с водата в село Юруково, случай който не е решен от десетилетия. В момента багерите са там и до няколко дни проблемът ще бъде решен, съобщи Вакльов. Преди няколко дни бяхме в София с един от най-големите частни инвеститори в курорта “Трещник”, с който се договорихме с общи усилия от негова страна и страната на Общината да осигурим нов влек на “Трещник”, отчете още Вакльов.

Има една махала Зайците от село Смолево, откакто има линия на влака, тя е откъсната от главния път, особено зимата е труднопроходимо. В тази връзка направихме среща с Министъра на транспорта. Получихме уверение, че нещата ще се случат, благодаря на ДПС за съдействието. Вярвам, че ще направим Якоруда една европейска община, обобщи Мехмед Вакльов.

Източник: dps.bg