Москва отговори на заплахите за "Северен поток 2", заяви, че ще завърши проекта

Заплахите на САЩ за "Северен поток 2" не стреснаха Русия. Москва отговори, че ще завърши проекта и нарече кампанията "политическа слабост на американската държавна система". Размяната на реплики между Вашингтон и Кремъл стана и повод за доста сериозни притеснения. Тъй като ако САЩ наложат санкции, това ще засегне и България, която чрез Булгартрансгаз се включи в изграждане на допълнителен тръбопровод в проекта, за да си осигури по-евтини доставки на газ.

Отвличащи маневри

Вече няколко години "Северен поток 2" не представлява никакъв интерес за правителството на Доналд Тръмп, но няколко месеца преди изборите, Майк Помпео заяви, че това е стратегически, а не икономически проект, който ще засегне сериозно Европа и ще я обвърже много сериозно с Русия. А в същото време САЩ плаща за сигурността на ЕС чрез своите армии, за да пази съюза именно от същата тази държава, която осигурява газ и огромни пазари за европейски продукти. Действията обаче не са случайни. Целта е да се отвлече вниманието на Америка и Европа от изборите и намеците, че може да има подмяна на вота. Връзките на Тръмп с Москва също трябва да изглеждат абсурдни, поради което и Помпео взе на прицел "Северен поток 2". Един конфликт между двете световни сили, би осигурил преимущество на Тръмп по време на изборите.

Демонстрация на сила

За Кремъл един договор с Белия дом за външноикономически отношения би бил добре дошъл. Но тъй като това няма как да се случи, предвид сложните отношения между двете страни в политико — исторически план, сблъсъкът е отличен повод за демонстрация на сила. [caption id="attachment_635458" align="aligncenter" width="300"]Съдбата на Северен поток 2 - въпрос на политически избори? сн. https://terminal3.bg Съдбата на Северен поток 2 - въпрос на политически избори? сн.terminal3.bg[/caption] "Недопустимо е Америка да диктува условията си на Русия на територията на страни от ЕС", заяви Михаил Шеремет, председател на държавната Дума. И допълни, че Москва ще завърши "Северен поток 2". А що се отнася до това, дали проектите са стратегически или икономически, санкциите, които Русия отнася заради Крим последните години, говорят сами за себе си.