Москва не дава обяснения за загадъчния черен пушек в мисията си в София

Странен черен дим плъзна над руското посолство в София преди седмица. Необичайното явление бе забелязано само часове след като Кирил Петков обяви, че гони 70 руски дипломати от страната ни. Черният пушек породи редица твърдения, но официално обяснения от посолството така и не бе дадено.

Митрофанова горяла тайни документи в руското посолство
Посланик Митрофанова смята, че зад изгонването стоят американците

Най-логичната причина за дима, бълван от комините на западното крило на руската мисия, е, че най-висшият руски дипломат у нас Елеонора Митрофанова е дала нареждане спешно да бъдат унищожени чрез изгаряна на важни секретни документи. Руска традиция е предназначени документи за унищожение да бъдат изгаряни, а не нарязвани от специални машини. Така се осуетява всякакъв опит за възстановяването им.

След като говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че зад изгонването на руските дипломати от България прозира дългата американска ръка, Митрофанова също заяви, че англичаните и американците командват в България. Посланичката отбеляза обаче, че България помни своята история и се грижи за руските паметници.

Елеонора Митрофанова заяви още, че на мястото на изгонените дипломати и служители ще се назначат нови. Стана ясно обаче, че броят им ще бъде намален – обявени са места за 23-ма дипломати и 25 технически сътрудници. Според думите на Нейно Превъзходителство, през лятото работата на руското посолство ще бъде затруднена.

Източник: "Уикенд"