Финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова не крие доволството си от това, че партията „Има такъв народ“ се върна отново в парламента, за да има някакъв коректив и да отстояват това, което са обещали на избирателите си.

 

Според нея проблемът с безпаричието се корени в това, че продължаваме по стария бюджет, докато нещата около нас се менят постоянно. За пръв път от 33 години насам пенсионерите остават без добавки за Великден. Като пример тя сочи Гърция, която е в изключително тежко икономическо състояние и въпреки това даде по 200 евро на всеки пенсионер за предстоящия празник.

 

Мика Зайкова: Българският народ е докаран до просешка тояга

Категорична е, че ще стигнем европейците като се променим и започнем да крадем по-малко. Българите взимаме средно по 8 евро на час, докато в същото време средният доход на европейците за час е 30 евро. В някои европейски страни той е 80-100, дори 120 евро. Смята, че България страда не от това, че няма кадърни специалисти, защото има такива във всяка една област, а от некадърни управленци.

 

Странно е как в парламента влизат хора, които нямат представа какво е държава, а в същото време имат желание да я управляват. В едно е категорична – държавата не може да се управлява от лаици.

 

Според нея не може да се каже, че България е пред фалит, но истината е, че няма пари. Първото предизвикателство пред всички онези, които ще влязат в парламента е бюджетът, както и прогноза за три години напред. Следващото са европейските пари, които трябва да се харчат ефективно, а не да се раздават по групи. И не на последно място – създаване на условия за привличане на чужди инвестиции. Отделно заради това, че не влязохме в Еврозоната, се срина и кредитният ни рейтинг. Казано с други думи – няма нещо, което да сме свършили като хората, категорична е Зайкова.

Да не пропускаме и факта, че към момента образованието и здравеопазването, също са на кота нула.

 

Надеждата, че ще имаме правителство, е твърде малка, прогнозира Зайкова. Като цяло народът е докаран до просешка тояга, макар мнозина да работят по на две места. Където и да пипнеш, все е гнило, казва тя.

Източник: Уикенд