Всички се питат дали новият кмет на Дупница Първан Дангов от БСП ще разрови аферите на предшественика си – гербаджията Методи Чимев, който изкара три мандата на този пост. Тук е мястото да уточним, че след като т. нар. Братя Галеви са прогонени от България, властта в града се оказва в ръцете на група съпартийци, част от които са и съученици. На свой ред те бързат да назначат в общината свои хора, като кметът Методи Чимев довежда земляци от с. Бараково, а зам.-кмета Крум Милев – от с. Бистрица.

 

Така управата става неуловима за глоби от КПКОНПИ, понеже там дебнат за роднини, но не и за съселяни, а от друга страна, винаги може да разчита на лоялност от въпросните служители. За повече от десетилетие над Дупница се спуска пълна завеса, градът затъва, а ремонтираните по времето на Галеви улици, парк. „Рила” и Градска градина постепенно започват да се рушат.

 

От кметството обаче са ангажирани единствено да усвояват пари по един или друг проект и да повишават личния си стандарт. Затова не е чудно, че Дупница, която е със славата на син град, сега попадна в ръцете на червените. Мнозина направо казват, че са гласували за Дангов, без да са симпатизанти на БСП, само за да не е отново затъналият в корупция Чимев във властта.

 

На новия кмет, разбира се, ще му е трудно да направи тотална чистка на екипа понеже сред персонала има и хора си вършат работата, но пък кой ще му попречи да поразрови около обществените поръчки по времето на Чимев. Например може да започне от така наречения парк „Дренски рид” над Дупница. Там са закопани над 110 000 лева от бюджета на общината, без да е ясно предназначението на загадъчното съоръжение, което представлява малко асфалтирано пространство, до което са наредени кошчета за боклук, няколко пейки и е монтирано осветление. Според първоначалното твърдение това било място за разходка на кучета. Само че там никой не би завел домашния си любимец, понеже наблизо обикалят достатъчно свирепи бездомни песове.

 

Методи Чимев е заложил редица мини на новия кмет Първан Дангов

И ако на това място са хвърлени 110 000 лева, какво да кажем за ремонта на Младежкия дом, който вече е погълнал към 3 млн. лева, за да стане неясно точно кога градски музей. Въпросното преустройство тече от години, а голяма част от парите идват от европейската програма „Региони в растеж”. На обекта обаче не се работи, но екипът на Чимев въобще не се вълнува.  За изпълнител на поръчката навремето е избран „Галчев Инженеринг, фирма на Николай Галчев, масон от ложа „Ориент Благоевград”, известен и като строителя на Евелин Банев – Брендо.

 

Галчев дал най-ниската оферта за ремонта на Младежкия дом, но след това започнал да натиска за анекси и доплащания, понеже били поскъпнали материалите. Крайният срок на ремонта – 8 октомври 2023 г., мина преди месец, а Младежкият дом още не е готов. По-точно е тотално съсипан. Майсторите, след като отсъстват близо две години, се появяват през лятото на 2022 г. и започват да мажат с вар върху уникалната каменна облицовка на сградата. Вероятно това е най-евтиният вариант да се демонстрира някаква работа на обекта и да се оправдаят милионите за ремонта. Самият Младежки дом е изграден в края на 70-те години и е уникален със своята висяща конструкция. Каменната облицовка на сградата вече е заличена от безлична бяла мазилка. Предстои да видим дали новият кмет Дангов ще намери кой е виновен за това безобразие.

 

Както и за ремонта на Градската градина в Дупница, погълнал 190 хил. лева. С тези пари е трябвало този парк да се обнови и да се направи поливна система. Само че тръбите са положени в плитки изкопи, които не отговарят на никакви стандарти. Затова резултатът не закъснява – поливната система работи едва 2-3 месеца и се оказа, че се е запушила. Вероятно комисионата за тази система е била доста голяма и от кметството няма как да търсят сметка от фирмата, коментират в града. „О, в Дупница са изключителни майстори във вземането на комисиони” – твърди и бизнесмен, участвал в голяма обществена поръчка, свързана със социални услуги.

 

След така наречен ремонт е променена и фасадата на старинната градска часовникова кула, която е емблема на Дупница. На мястото на стария циферблат, който казват, че бил прибран във все още несъществуващия музей, е сложен нов – пластмасов, в розово. Финансирането и на този ремонт е по проект, който Дупница осъществява съвместно с македонската Крива Паланка. Парите в него са общо 369 000 евро, като само за Дупница са 235 533 евро.

 

И това ако са дребни суми, какво да кажем за милионите, платени за рекултивацията на градското депо, в което са натрупани тонове отпадъци. Парите – над 5 млн. лв., идват от европрограмата „Околна среда 2014 – 2020 г.“

„Плащането е и надплащано“, загадъчно твърдят запознати. Въпрос на проверка е обаче да се докажат тези твърдения. Както и да се направи ревизия на договорите за прословутото саниране на блоковете. Само да припомним, че вятър направо отлепи санировката на блок в ж.к. „Дупница”.

 

Запознати напомнят, че през последните години от кметуването на Чимев всички обществени поръчки, свързани със строителни работи и ремонти на улиците в града, неизменно са се оказвали в ръцете на фирма, за която е известно, че е свързана с наркобос.

„Първо асфалтират, после разкопават, за да полагат тръби и след това отново асфалтират” – казват очевидци на този метод за вдигане на цените. Източниците ни подчертават, че задължителни за ревизия от страна на новия екип са и договорите, сключени за подмяна на уличното осветление, а също и прословутото проучване за топла вода в района на село Бистрица. „Всяка година се заделяха за тях едни хубави пари и се оказа, че нищо не е правено”, допълват запознати.

Източник: Уикенд