ГЕРБ винаги искат това, което не им се полага, възмути се Мая Манолова по повод дебатите за ЦИК и ги призова да направят компромис

Днес в Парламента се дискутираше по кандидатурите за избор на ръководството на ЦИК, съгласно новия Изборен кодекс, в създаването на който Мая Манолова взе дейно участие. Червената депутатка обвини партията на Борисов за проточилите се разисквания и безсмислените спорове, около броя на представителите на всяка партия.

Преди президентът Плевнелиев да обяви решението си за назначаване на ЦИК от партия ГЕРБ настояваха, че на тях, като победители в миналогодишните избори, им се полагат седем места в новата Централна избирателна комисия, а не шест .

[caption id="attachment_380738" align="alignright" width="300"]Мая Манолова поиска от ГЕРБ да направят компромис? Мая Манолова поиска от ГЕРБ да направят компромис?[/caption]

ГЕРБ е в опозиция, обаче постоянно настояват да получат това, което не им се полага, възмути се Мая Манолова от трибуната на НС. Според нея, управляващите в момента БСП и ДПС са направили жест на добра воля, с подкрепа за включване на граждански кандидатури в ЦИК, разкрива БЛИЦ. Зам-шефката на Парламента поиска от ГЕРБ да направят компромис и да приемат решението на Президента за квотите на партиите в ЦИК, каквото и да е то.

От партията на Борисов бяха сметнали, че имат право на 7 места, БСП – с едно по-малко, като за „Атака" и ДПС остават по две места. Понеже НДСВ и „Синята коалиция" имат евродепутати, на тях законът определя по едно място в ЦИК. Коалиционните партньори БСП и ДПС решиха, че ГЕРБ заслужава толкова места, колкото и социалистите - 6, а хората на Доган трябва да имат с един повече членове в комисията, от тези на Атака .

Всъщност няма нищо сложно при разпределението на партийните квоти в ЦИК , това са сметки, по силите на всяко дете, твърди Мая Манолова – в Изборния кодекс е записано всичко.

Така по-рано днес Росен Плевнелиев обяви назначението на ЦИК, в съответствие с резултата от изборите през май миналата година. „Атака“ и ДПС имат по един представител, БСП – петима, ГЕРБ – шест, пише 24chasa.bg

 Всички четири партии в НС бяха представили отделни кандидатури за поста, въпреки призива на държавния глава, да се направи компромис. За председател на ЦИК вече е избрана Ивилина Алексиева, която бе представена от Мая Манолова и подкрепена от ДПС, съобщава КРОСС.