Тези дни Комисията по досиетата извади на показ нова порция кадри на бившата Държавна сигурност (ДС), напиращи да станат депутати.

Проверените лица от общо 5251 кандидати, са 2215 лица. Останалите 3036 души са родени след 1973 г. и е невъзможно да са били вербувани.

С ДС са свързани 57 човека, а запознати припомнят, че същият брой са били и на предишните избори. Тук е важно да се отбележи, че техните досиета са били вадени и преди, което означава, че партиите не могат да се направят на изненадани, че не са наясно с миналото им.

Единствено три партии, са напълно чисти от агентура. Това са ДБ, ПП и „Възраждане“.
Едва ли за някого ще е изненада, че класацията по най-много агенти води Мая Манолова, която неуморно обяснява колко тежка зима се задава за страната ни, сякаш е експерт по метеорология.

В листите си Манолова е подредила осем „разведки“ – Аспарух Карастоянов, Атанас Атанасов, Вангел Арабаджиев, проф. Владимир Хвърчилков, Даниел Григоров, Дарин Кинов, Емил Константинов и Тодор Кардоловски.

В листите на Коалиция „Справедлива България“ също има 8 сътрудници на ДС – Божидар Чергов, Бончо Бончев, Дончо Нанов Дончев Гърбов, Кольо Парамов, Максим Генов Велков, проф. Нако Стефанов, Румен Иванов и Стоян Давидов.

В листите на БСП бившите агенти на ДС, са шестима – Бойко Клечков, Сашко Лозанов, Велизар Енчев, Румен Гечев, Емил Георгиев и Иван Иванов.

Кандидат-депутатите, бивши сътрудници на ДС от „Евролевицата“ също са шестима – Аргир Бояджиев, Илиян Филипов, Михаил Михайлов, Нецо Дженев, Никола Вучев и Николай Николов.

„Русофили за възраждане на отечеството“, са „приютили“ в листите си едва петима сътрудници на комунистическите служби. Най-известното име сред тях е на филолога проф. Огнян Сапарев.

В партията на Стефан Янев „Български възход“, се подвизават четирима агенти на бившата ДС. Най-известното име сред тях е това на бившия посланик Любомир Кючуков, който обикаля безспирно тв студията и коментира международното положение.

Свързаните с бившата ДС в листите на ДПС, са трима – Дауд Ибрям, Мехмед Юмер и Рамадан Аталай.

В листите на „Атака“ се забелязват само 1-2 кандидати, свързани с ДС.
Различни други маргинални партии и коалиции имат също по един представител от бившето ДС. Ако навремето в страната ни се бе провела лустрация, днес този списък нямаше да съществува. Тя обаче е била спряна от конституционния съдия Георги Марков.

Към днешна дата той е един от най-яростните защитници на ГЕРБ, а навремето е бил агент Николай и Стефан още от 1972 г. Разбира се той категорично отрича връзките си с бившите служби, но в документите е записано, че е снет от отчет през 1976 г., а досието му е било унищожено на 18 юни 1990 г.
Източник: Уикенд