На двете формации ПП и ДБ ще им се наложи да отидат отново заедно на избори и за европарламент и за българското Народно събрание, заради масовите бунтове на активисти по места и от двете партии. Скорошно вътрешно проучване между членовете на ДБ сочело, че повечето от тях са негативно настроени коалицията отново да се яви на вота, и искали партията им сама да си опита късмета на избори. Тази нагласа обаче не била уважена от лидерите ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов, както стана ясно след конгреса на ПП.

 

В момента коалицията се тресе от масово недоволство по места, а членове и активисти и на двете партии плашели с оставки, бунтове и кървави писма като гневът срещу лидерите бил насочен най-вече към Петков и към генерал Атанасов, който в последните дни се забърка в жестоки скандали с опит да оказва влияние и да си подсигурява очи и уши в службите.

Именно тресящата се от скандали коалиция по тази причина обяви, че ще се яви на вота в комплект, но от това броженията не стихвали, разкриват и от двете формации. Тепърва скандали ще има и между ръководството, след като „Промяната“ изстреляха своите 14 кандидати за евролистата, но ОТ ДБ не са казали официално тежката си дума за подредбата. Говори се, че след Никола Минчев като водач от ДБ настояват за свой човек, тъй като Кирил Петков обещал на Даниел Лорер и новата си любимка – Деница Симеонова, следващите

две места. Смятаната доскоро за фаворитка Калина Константинова, която е от лагера на Асен Василев, изобщо изпадна от списъците за Брюксел и ще е водач на листа за парламентарния вот, а останалите кандидати са неуспели на този етап политици от партията или бивши депутати.

 

Влиянието на Кирил Петков и ген. Атанасов в двете партии било повече от минорно, като активът на десните скачал най-остро към поведението на генерала, който се опитвал да си осигури „собствени тайни служби". в службите. Петков пък отдавна западал като политик и лидерството владеел предимно Асен Василев, който се харесва на симпатизантите на ПП заради умерения си тон и острите критики към ГЕРБ, които буквално изхвърлиха от властта малката коалиция и пратиха цялата държава на избори. Петков бил на мушка и заради поведението си на конгреса, когато на презентация изкара сладки постове с още по-апетитни заплати и обяви именно тях като приоритет за партията, а не коментира политическата ситуация у нас и наболелите теми, като социални плащания, инфлация и здравеопазване.

 

Христо Иванов със сигурност ще бъде водач на листата за Европейски парламент на коалицията ПП-ДБ, разкриват запознати от партийните централи. Отчетено било, че той е най-разпознаваемото лице на демократичната общност и със сигурност ще мобилизира електорат. По тази причина претендентът на ПП Никола Минчев ще е втори. Под №3 вероятно ще е или Даниел Лорер, или смятаната за нова муза на Кирил Петков – Деница Симеонова.

 

Не е ясно дали Христо Иванов ще замине за Брюксел, или просто ще служи за магнит на избирателите. Лидерът на „Да, България” признал, че бил твърде отчаян от положението у нас, и по всяка вероятност ще се оттегли на благия евродепутатски стол.

Източник: Уикенд