Ще бъдат уволнени служители от МО и МВР

Заради скандала, разразил се покрай строителството на оградата с южната ни съседка Турция, се очаква метлата на уволнението да помете няколко служители от МО (Министерството на отбраната) и МВР (Министерството на вътрешните работи).

Вестник „Стандарт” отбелязва на страниците си, че заповедите за уволненията вероятно ще бъдат изготвени още тази седмица. Предполага се, че с постовете си ще се наложи да се разделят няколко човека от администрацията на гореспоменатите министерства, които са пряко ангажирани по възлагането и изпълнението на оградата на българо-турската граница. Припомняме, че на последното заседание, което проведе кабинета военният министър Ангел Найденов и вътрешният министър Цветлин Йовчев заформиха спор заради крайната сума, която коства съоръжението. Поради тази причина, министър-председателят Пламен Орешарски поиска финансовото министерство и Инспекторатът към Министерски съвет да извършат цялостна ревизия по случая.

[caption id="attachment_301059" align="alignleft" width="300"]Оградата на българо-турската граница ще вземе главите на служители от МО и МВР Оградата на българо-турската граница ще вземе главите на служители от МО и МВР[/caption]

Орешарски бе категоричен, че всеки един, за който бъде установено, че е надписал сумата, ще бъде наказан и уволнен. Позовавайки се на опита си с многобройни проекти, той подчерта, че е повече от сигурен, че има надписвания. Според премиера, фактът, че от първоначално предвидените 5 милиона лева, сумата набъбва почти двойно – на 9 милиона лева, е използване на форсмажорната ситуация, за да се надпишат сериозно сумите. Резултатите от разпоредената от Орешарски проверка трябва да станат ясни до края на настоящата седмица. Междувременно от документацията, предоставена от МО (Министерството на отбраната) сочи, че законовата процедура при провеждането на обществена поръчка и сключването на споразуменията за изграждането на съоръжението е спазена изцяло.

При извършването на избор на фирми са взети под внимание критериите, които са съобразени с кратките срокове, поставени за изпълнението на строителството на съоръжението. Решението за възлагането на тази обществена поръчка чрез процедура на договаряне е било изпратено до Агенцията за обществени поръчки. Комисията, назначена от генерал-майор Ненов, е направила своите предложения на 6 февруари, а на 17 са подписани и договорите с изпълнителите. Преди броени дни стана ясно, че за доставчици на материалите, необходими за извършването на строежа, са били избрани пет фирми, пише Новини.бг.