Маргарита Попова твърди, че няма баланс между властите

Вицепрезидентът Маргарита Попова нанесе поредния тежък удар по държавния глава Росен Плевнелиев.

Маргарита Попова бе категорична, че не е редно да се говори за баланс между властите и в частност между парламента и президента. За всички е очевидно, че от доста време насам, президентската институция не е част от трите основни власти – законодателна, съдебна и изпълнителна. Вицепрезидентът припомни, че едно от основните задължения на президентската институция е да обединява и да помирява. Това бе и отговорът на Маргарита Попова на журналистически въпрос дали възнамерява да се отзове, ако парламентарната комисия я покани на изслушване.

[caption id="attachment_408816" align="alignright" width="300"]Маргарита Попова твърди, че няма баланс между властите Маргарита Попова твърди, че няма баланс между властите[/caption]

Пред репортер на Информационна агенция „Фокус”, Маргарита Попова заявява, че е убедена, че в конкретния случай държавният глава Росен Плевнелиев е наясно, че подобно действие не може да бъде личен избор. Вицепрезидентът смята, че след като става въпрос за силен политически ход, държавно и политическо действие, то трябва да бъде премислен особено внимателно. Тя подчертава, че в Конституцията не е търсен баланс между президентството и трите власти – съдебна, законодателна и изпълнителна. За сметка на това обаче в Конституцията е намерен баланс между Народното събрание, съдебната власт и изпълнителната власт, допълва вицепрезидентът.

Маргарита Попова е на мнение, че президентството е създадено като неутрална власт и то е неразривна част от хармонията между властите с добавка на Конституционния съд към президентството. Вицепрезидентът подчерта, че когато става въпрос за баланс, тя като юрист винаги мисли за трите власти, без президентската власт и допълни, че присъствието им в архитектурата на властите е доста по-различно. Тя обобщи, че президентството е натоварено с основни задачи като помирение, обединение и създаване на поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти. Само така те ще могат да функционират като едно неразривно цяло, както е отбелязано в Конституцията на Република България.

В заключение Маргарита Попова посочи, че на президентството се пада най-трудната задача – обединението, тъй като никак не е лесно да обединиш и помириш всички като извадиш пред скоба най-важното и да накараш тези, които заемат високи държавнически постове да се уважават, пише pik.bg.