От ДПС твърдят, че изискването за уседналост нарушава Конституцията

Председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан възнамерява да съди България в Страсбург.

Той се закани, че ако бъде осъден в страната ни заради проведена агитация на майчин език по време на предизборната кампания, ще се отнесе към Съда за правата на човека в Страсбург, отбелязва на страниците си вестник „Преса”. Припомняме, че Лютви Местан вече бе санкциониран с две хиляди лева от областния управител на Сливен. Глобата му бе наложена за нарушение на Изборния кодекс през 2013 година.

[caption id="attachment_378848" align="alignleft" width="300"]Лютви Местан е гневен на коалиционните партньори Лютви Местан е гневен на коалиционните партньори[/caption]

По време на традиционния събор „Герлово пее и разказва”, който се провежда през май, Лютви Местан провел агитация на турски език. Лидерът на ДПС и градоначалника на Ябланово Джемал Чобан оправдаха нарушението си с аргумента, че сред хората имало такива, които не знаят официалния език в страната и допълниха, че това съвсем не било по тяхна вина. Що за нагло обяснение?! Как е възможно да живееш в България и да не знаеш български език?! Подобно нещо трябва да бъде наказвано, гневят се хората.

Към днешна дата обаче Лютви Местан обяви категорично, че вече няма да премълчава различните форми на проява на „дискриминационно отношение”. Той се закани нито един от фундаменталните въпроси, засягащи човешките права да не остава неразрешен. През оставащите дни от настоящата седмица, народните представители от редиците на ДПС ще търсят подкрепа по този въпрос и от другите групи в парламента.

От партията възнамеряват да сезират Конституционния съд, за залегналото в новия Изборен кодекс, правило за уседналост. Вече се усеща, че текстът, който гласи, че дадено лице трябва да е пребивавало поне половин година в дадено населено място, за да има право да упражни правото си на глас на местните избори, е създал сериозно напрежение между коалиционните партньори. От ДПС са категорични, че това изискване е противоконституционно, тъй като лишава българските граждани от право на глас. Към момента обаче на партията на Местан не достигат 12 гласа, за да бъде сезиран Конституционния съд, пише Блиц. )