ГЕРБ и ДПС се замерят с упреци в парламента

Лют скандал разтърси парламента още в първите минути на днешното заседание.

Патриотичният фронт напусна демонстративно пленарната зала в парламента, докато ДПС изброява имената на уволнените заради „ксенофобските партии”. Бившият екоминистър Станислав Атанасов предизвика сериозно недоволство още в първите минути на днешното заседание. Той изчете списък с кадри на ДПС, за които партията му твърди, че са уволнени поради политически причини.

[caption id="attachment_434912" align="alignright" width="300"]ГЕРБ и ДПС се замерят с упреци в парламента ГЕРБ и ДПС се замерят с упреци в парламента[/caption]

При все, че цялата група на Патриотичния фронт напусна залата начело със зам.-председателя Красимир Каракачанов, това не смути Атанасов и той прочете цялата декларация. Той обяви, че има нови 30 души уволнени по политически причини и подчерта, че в основата на тези уволнения стоят „две ксенофобски партии” – Реформаторският блок и Патриотичният фронт.

Станислав Атанасов изчете всички имена на тези, които според ДПС са репресирани, уточнявайки и ценза на всеки един. Оказва се, че всички уволнени кадри са с висше образование. Депутатът от ДПС подчерта, че на мястото на уволнените кадри от ДПС, са назначени такива на ГЕРБ. След това Атанасов се закани да представи този черен списък и в Брюксел.

Разбира се думите му не останаха без отговор. От трибуната в парламента депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева отвърна с друг списък – на политическа чистка във времето, в което властта е била в ръцете на ДПС. ГЕРБ-ерката отговори подобаващо и на твърдението на Атанасов, че всички уволнени кадри са били с висше образование. Тя го попита дали има диплома от Техническия университет в Мюнхен и подчерта, че точно той – човекът с недоказано образование има дързостта да говори за образование, пише Блиц.

Станислав Атанасов подчерта, че партията му се ангажира да обявява имената на всички уволнени кадри на формацията след идването на власт на правителството „Борисов 2”. Тъй като времето не стигна на депутата от ДПС да изчете целия списък с имената, той се закани, че ще продължи изброяването им в някое от следващите заседания, пише pik.bg.