Лидерът на СДС проф. Румен Христов е категоричен, че ходът на ГЕРБ-СДС, които избраха Николай Габровски за премиер, е с цел съставяне на правителство. При кабинет на малцинството, логичната конструкция е лидерът на партията или някой от заместниците му да поведе хорото.

Никой не може да каже нищо за проф. Габровски като член-кореспондент, предвид факта, че е десен човек, с десни убеждения, безспорна личност, широко и скроена фигура. Всички обаче остават в очакване какво няма да харесат у него от отсрещната страна.

Проф. Румен Христов е категоричен, че винаги е бил скептик към третия вариант, който толкова много коментират и на който толкова много се надяват. Чисто исторически сме имали само един кабинет с третия мандат – този на проф. Любен Беров. Този вариант обаче е много труден за случване, предвид, че първата и втората политическа формация не са успели. 

В този ред на мисли, проф. Христов смята, че вероятността да отидем на нови избори е много голяма. В същото време обаче отбелязва, че е много важно страната ни да има редовно правителство, предвид това, което предстои по отношение на Шенген и еврозоната. 
Посочва, че в момента парламента е много по-важен от гледна точка на ангажиментите, които трябва да свърши в законодателството.

Според него не бива да се притесняваме от избори, тъй като това е най-демократичния начин за допитване до българските избиратели и обществото кого биха посочили за член на парламента и кой да управлява. Но дори и в следващия парламент ситуацията няма да е коренно различна, прогнозира проф. Христов. 

Посочва, че при упоритостта, с която се отказва да се направи правителство или да бъде подкрепен кабинет на малцинството, в този тежък момент правителство на малцинството означава трупане на негативи. Той е категоричен, че понякога си струва да загърбиш партийните интереси в името на тези на България. Проф. Христов посочва, че именно това е ключето – загърбване на партийното его и предлагане на консенсусна фигура за министър-председател, каквато безспорно е проф. Николай Габровски.

Смята, че Нидерландия ни е зашлевила много силен шамар, но пък в същото време изглежда е съвсем заслужен. Макар да вижда и доза егоизъм в това й решение, проф. Христов посочва, че безспорно има още много несвършена работа от страна на родните политици. 
Източник: Уикенд  
 

Лидерът на СДС проф. Румен Христов: Не чакайте кабинет с третия мандат