ГЕРБ и алтернативният десен кандидат на „Синя София“ – Вили Лилков, въртят тайна връзка.

Университетският преподавател и десен активист е в интересни отношения с партията на Бойко Борисов – уж на взаимно изключване и неприязън поне до 15 септември. Истината обаче, както винаги, е съвсем различна – финансирането на кампанията на Лилков, минава тайно по линия на ГЕРБ, твърдят отлично запознати със заверата.

 

Лилков, който в понеделник обяви, че отива на изборите в столицата на 29 октомври с платформата „Синя София“, се разграничи остро от досегашното управление на кметовете

На ГЕРБ в столицата – Борисов и Йорданка Фандъкова. След това отрече и, че БЕРБ стоят с крепко рамо зад неговата кандидатура.

 

Лъсна тайната завера на ГЕРБ и Вили Лилков за предстоящите местни избори

На практика партията на Борисов отдавна е наясно, че победа в столицата няма да види наесен. Дори се понесе мълвата, че ГЕРБ първоначално били готови да подпомогнат победата на Васил Терзиев, за да се направи от гражданите паралел впоследствие какво е „наш кадърен кмет от ГЕРБ“ и „човек на „Промяната“. С издигането на Лилков обаче, започнало първоначално като инициатива на стари десни муцуни, ГЕРБ изоставили Терзиевата кауза и вече оглеждат университетския преподавател като „потенциален техен човек“.

 

Нещо повече – именно близки до ГЕРБ бизнесмени са дали финансово рамо на кандидата и ще обезпечат кампанията му. Спряга се дори сумата от 1 милион лева, която била осигурена чрез Петър Москов.

 

Самият син кандидат, както се назовава, постоянно е в оправдателен режим, че няма нищо общо с ГЕРБ и главата на Борисов не наднича зад рамото му.

ГЕРБ пък уж настояват да имат собствен кандидат, но мълчат по темата дали биха подкрепили

Лилков.

 

Така навързани двете страни едновременно се отричат една от друга, но същевременно хората и от двете формации са категорични, че официална симбиоза може да има. Очаква се обаче това да стане след първия учебен ден, когато лидерът Бойко Борисов щял да бъде готов с решение дали партията му да издигне кандидат, който да изгуби вота и да съсипе 18 години имидж на ГЕРБ като победител в София, или ще застане „изненадващо зад „алтернативата на ДС-арското минало в лицето на Терзиев”, разкриват активисти на ГЕРБ.

 

Самият Лилков също бил наясно, че в момента, отричайки подкрепата на Борисовата партия, само печели актив, а ГЕРБ, отричайки, че стоят зад него и ще имат свой кандидат, му носят позитиви, както и държат в напрежение останалите формации.

 

Бойко Борисов обаче още не се бил отказал да пробва да издигне собствен кандидат за поста, но партията просто нямала нужните кадри и разпознаваеми лица извън Фандъкова, която вече говори с облекчение какво ще завещае на приемника си и не иска и да чуе за общината. „Разбира се, напълно възможно е да узрее моментът, в който ГЕРБ да застане зад Вили Лилков, било на балотаж, било в друга ситуация. Най-малкото, за да поуспокои тези свои симпатизанти, които в момента с озадачено повдигнати вежди гледат ротационно-коалиционното правителство”, заяви Иван Стамболов-Сула от „Синя София”. На този етап обаче социолозите дават на Лилков незадоволителните 7%.

 

Друг момент, който събира ГЕРБ и Лилков, е участието на бивш министър на Бойко Борисов в екипа на синия кандидат – Петър Москов. Лидерът на КОД и бивш здравен шеф няма проблем

да работи с „модела ГЕРБ“, тъй като бе министър в кабинета „Борисов“, а допирните точки между Лилков и Борисов стават все повече. На местно ниво ГЕРБ има огромен интерес ако не да бие коалиционните си партньори от ПП-ДБ, то поне драстично да смъкне резултата им, а Вили Лилков на тепсия поднесъл и тази възможност, коментират хора от десницата. Масово редови симпатизанти на ДСБ открито одобрявали Лилков, но в никакъв случай не гледали с добро око на младия предприемач Терзиев. От ДБ се опасяват, че тъмносините ще се обърнат пред урните към името на Лилков, а ако Борисов го подкрепи, печели и техния вот.

 

Вили Лилков вече сам обяви война на ДБ и СДС, като призова открито симпатизантите да пуснат бюлетини за него, а не за друг кандидат. СДС обаче ще се яви на вота с ГЕРБ и електоратът, ако няма кандидат на коалицията, ще се принуди да избере „автентичното дясно” в лицето на Вили Лилков. Което също е добре дошло за ГЕРБ, ако Борисов повели партията да застане зад синия кандидат. Който, както е по традиция, ще обяви, че е издигнат от други формации, но не може да направи нищо, за да попречи на когото и да било да го подкрепи…

Източник: Уикенд