Борисов, Първанов и Кунева драпат за президентска република

ГЕРБ, АБВ и техните патерици от Реформаторския блок си признаха в един и същ ден за заверата за подмяна на парламентарната ни република на президентска.

Това отбелязва на страниците си вестник „Телеграф” като посочва, че задкулисния политически инженеринг обслужва мечтата на Бойко Борисов да стане президент след вота през 2016 година и да има широки правомощия, гарантиращи му еднолично управление. На сбирката в Добрич с привържениците на проекта АБВ, Георги Първанов прокара идеите си за президентска република, аргументирайки се с това, че парламентарната република показва редици дефекти и не е работеща.

[caption id="attachment_269363" align="alignleft" width="300"]Борисов, Първанов и Кунева драпат за президентска република Борисов, Първанов и Кунева драпат за президентска република[/caption]

Той бе категоричен, че трябва да има власт с открита публична отговорност и посочи, че ако това е един държавен глава с ясно разписани и засилени правомощия, страната ни може да изглежда по съвсем различен начин.

Първанов се закани да инициира широка дискусия по темата след провеждането на европейските избори. По този начин ще наложи постепенно визията си в обществото за държавно управление, в което засилената роля е на президента. За тази цел той възнамерява да впрегне всички сили на АБВ, а експертите в него ще бъдат натоварени с проучването на световния опит по тази тема. Първанов зададе насока отсега, че Френската република е един доста добър модел. Той даде да се разбере, че е готов да отиде доста далеч, за да превърне в реалност разписването на широки правомощия на президента.

На практика по този начин Първанов потвърждава информацията, че вече е задействана задкулисната машина за погазването на сегашния политически модел в България. Моторът на тази машина е лъсналата по-рано коалиция, наречена „Мишо Бирата”. В нея освен Георги Първанов, известен на ДС под псевдонима Гоце, влизат Реформаторския блок и Бойко Борисов, а президентът Росен Плевнелиев е техен основен поддръжник. Основната им цел е да бъде приета нова конституция чрез свикването на Велико народно събрание, чрез която държавата да се преобразува в президентска република, пише Блиц.