Тежки дипломатически совалки между Скопие, София и Атина текат тези дни. Заради посещението на Сергей Лавров в Македония, правителството е принудено да съгласува всяка стъпка.

"МВнР е в постоянен контакт с дипломатическите си колеги. Следваме стриктно протокола и се надяваме на най-доброто", коментират от правителствената прес-служба.
Лавров се очаква на посещение, във връзка с факта, че Македония ще бъде домакин на тридесетото заседание на министрите на ОССЕ /Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /, което засяга бъдещето на цялата организация.

Ситуацията до момента е доста сложна и според мнозина, кризисна. Това е една от най-големите международни организации в света, а в Европа е с мащабите на ООН. Контролът и управлението й обаче са доста сложни и напоследък имат сериозни проблеми.

Естония се оплака, че Русия и Беларус умишлено блокират кандидатурата на страната за президентския пост за 2024-а година. "Москва и Минск от години пречат на организацията да работи нормално и да се развива. От приемането на бюджета, до оглавяването на различните ресори, те не спират да организират саботажи. Жестоко е", казва Магнус Цакна, представител на МВнР на Естония.

Очаква се напрегната следваща седмица, както и какви позиции ще заеме Лавров от името на Русия.