Кристиян Вигенин ловко избягва президента Плевнелиев, благодарение на вратичка в закона

Кристиян Вигенин назначава поголовно бивши агенти на Държавна сигурност на апетитни дипломатически постове. Външният министър в оставка е изпратил хора с агентурно минало в желани дестинации като Мюнхен, Торонто, Москва, Багдад. И това при положение, че президентът Росен Пленвелиев беше обявил, че за посланици няма да бъдат изпращани хора, които са бивши агенти на ДС.

Кристиян ВигенинКристиян Вигенин обаче е намерил вратичка в закона, с чиято помощ да заобиколи нареждането на президента. По принцип тези назначения се предлагат от Външното министерство, но трябва да бъдат одобрени от държавния глава, за да се случи на практика назначението. Не и в случаите, когато става въпрос за временни мисии, обаче.

Тогава е нужен единствено подписът на външния министър. Именно в качеството си на такъв, Кристиян Вигенин е изпращал бивши доносници от ДС като дипломати за временни управление на посолствата ни в чужбина. По този начин в чужбина са изпратени доста голяма бройка бивши агенти на Държавна сигурност, научиха от ПИК. А общият брой мъже и жени, изпратени на дипломатически мисии в чужбина от кабинета Орешарски, е 228.