Кристиан Вигенин взема незабавни мерки срещу забраната на българския език като официален в Украйна

Кристиан Вигенин реагира незабавно на скандала с отмяната на българския език като официален в Украйна. Българският външен министър е свикал на спешна среща посланика на Украйна в София, както и родния посланик в Киев. По време на въпросните спешни разговори, Кристиан Вигенин е изтъкнал, че това действие на новите украински управници е стъпка в погрешната посока.

[caption id="attachment_306679" align="alignleft" width="300"]Кристиан Вигенин недоволства срещу политиката на Украйна Кристиан Вигенин недоволства срещу политиката на Украйна[/caption]

В цялото изявление на външното министерство се казва, че настоящите новите лидери в политическия живот в Украйна трябва да покажат, че имат желание да приобщят всички групи и етноси в обществото, а не да ги разединяват, както прави отмяната на Закона за основите на държавната езикова политика. Според който закон местните съвети можеха да предоставят статут на регионален на език от малцинствата, ако въпросните малцинства наброяват повече от 10% от общия брой жители на населеното място. Като например някои райони на Бесарабия, където е пълно с българи и съответно родният ни език беше приет за регионален и официален.

Към недоволството на Кристиан Вигенин и цялото външно министерство се присъединиха и страните от Вишеградската група, Гърция и Румъния по време на среща в Букурещ по-рано днес. Кристиан Вигенин е категоричен, че въпросът с отмяната на българския език в Украйна ще бъде поставен отново пред новото правителство на страната, предават от Offnews.bg.