Фондацията на Джордж Сорос напуска Европа. Организацията, която се смята за едно от най-влиятелните неправителствени дружества в света, изненадващо обяви, че повече няма да работи на територията на Стария континент. Вместо това се насочват към страни извън Европа, където има нужда от "нова демокрация и подпомагане на правата на хората, справедливостта и равенството.

 

Изненадващият акт беше посрещнат с огромно недоумение от множество неправителствени организации, които работят с мултимилиардната фондация. "Правата и свободите на хората с различна ориентация далеч не са гарантирани от правителствените политики на страните от ЕС. Пример за това е Унгария, където правителството на Орбан не само не подпомага, а по-скоро пречи на различните да защитят правата си", коментират от ЛГБТ общността. 

 

Всъщност фондацията на Сорос неведнъж е била обвинявана, че се намесва в държавното управление на редица държави и прави опити да влияе върху цялостния обществен строй. От фондацията казват, че ще продължат да защитават правата на ромите в ЕС, както и други свои проекти, но като цяло се ориентират в друга посока. През юни 93-годишния Джордж Сорос обяви, че предава управлението на фондацията на сина си Алекс. Малко след това синът му обяви, че се оттегля от Европа. Настъпиха и други промени - над 40% от служителите във фондацията бяха уволнени. С прекратяването на финансирането на определени програми, мнозина си задават въпроса, дали това не е стъпка към трансформирането на организацията в съвсем различно дружество. И да се преустанови намесата в държавната политика на редица държави, включително и по въпроси, които са свързани с изграждането на един нов обществен строй, целящ да разбие традиционните схващания и табута.