Слави Трифонов обяви, че днес в 11 часа, част от ИТН е внесла в Народното събрание уведомление, че започват национална подписка за провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание, което да промени формата на държавно управление от парламента в президентска. И така България да се превърне в президентска република. Веднага се появиха слухове, че този акт може да е иницииран от настоящия президент Румен Радев, на когото вече две години му се налага да управлява почти еднолично страната, чрез служебни кабинети.

Оказа се обаче, че дори и държавният глава да има някакви намерения да оказва контрол върху изпълнителната власт в държавата, съвсем не е очарован от идеята да носи еднолична отговорност за управлението на страната. Още по-малко в ситуация на криза и в момент, когато републиката е изправена пред едва ли не трета национална катастрофа. И всячески се опитва да избегне подобни действия.

И докато самият президент не е коментирал случилото се, вицепрезидентът Илияна Йотова обяви собствената си позиция. По думите й, формата на управление може да се промени в държава, в която има стабилно правителство и работещ парламент, а не в ситуация на хаос и непрекъснато променящо се парламентарно мнозинство. Йотова също така заяви, че един такъв ход в настоящия момент е изключително рисков и необмислен. И ясно заяви, че не подкрепя инициативата.

При така създалите се обстоятелства е малко вероятно референдумът на Слави да мине. Но дори и да се случи, има един проблем, който не може да остане без внимание, а именно - президентът няма право еднолично да организира и провежда референдуми. Тази функция има парламентът, чиито представители не изглеждат склонни да се разделят с лека ръка с властта, която им дава народът. От друга страна, промяната на държавната форма на управление от парламентарна в президентска или полупрезидентска съсредоточава твърде много власт в ръцете само на един човек. Възможността да му се прехвърлят абсолютно всички отговорности и негативи свързани с управлението, също...