Оказва се, че лидерът на проруската партия „Възраждане“ е намерил много хитър начин за бързо забогатяване. Няма да е лъжа, ако кажем, че той неслучайно претендира, че е сред най-добре платените българи. Ежемесечно го облива обилен златен дъжд, осигурен от Народното събрание под формата на безотчетни пари, които прибира всеки депутат към основната си заплата от 6 400 лева.

 

Всеки един от 240-те народни избраници получава от касата на Народното събрание допълнително възнаграждение в плик – 2/3 от основната депутатска заплата или сумата от 4 265 лв. Парите се полагат на депутатите за посрещане на разходите им за приемни, сътрудници и мероприятия в избирателните райони, като разходването на тези средства не се контролира. Тези средства не се подлагат на проверка дори от Сметната палата.

 

От тази елегантна форма на политическа корупция най-облагодетелстван е Костадин Костадинов, тъй като ръководената от него партия “Възраждане“ е единствената в 49-то НС, принуждаваща депутатите си да предоставят безотчетните си пари в плик. Така от април тази година насам, Костя Копейкин прибира по 157 805 лева, които ежемесечно получават в пликове и синхронизирано оставят в партийната каса 37-те депутати от „Възраждане“.

Според неофициална информация на активисти на националистическата партия Костадинов прибира и допълнителните възнаграждения на част от депутатите, членуващи в парламентарни комисии, които му носят допълнителен доход от над 30 000 лева.

 

Копейкин остави депутатите си без пукната пара

Единственият щастливец, освободен от задължението да пълни черната каса на Костя Копейкин е дясната му ръка Цончо Ганев. Активисти на „Възраждане“ завистливо подмятат, че Цончо усвоява и малка част от 150-те бона, полагащи се на редовите депутати от проруската партия. Някои се съмняват, че именно благодарение на безотчетните пари за депутатите на „Възраждане“ прибирани от Костадинов и частично от Цончо, очилатият съратник на Копейкин е съумял да купи миналото лято апартамент на непълнолетния си син Силвестър в столичния квартал „Горна баня“.

 

Наскоро около прясно придобитото жилище на 17-годишния наследник на Цончо се заформи скандал, след като справка в Имотния регистър разкри, че Силвестър сам е сключил сделката, плащайки почти 200 бона за апартамент от 88 квадратни метра, с гараж към него в „Горна баня“.

 

„Жилището на непълнолетния син на Ганев може би е купено с парите, полагащи се като безотчетни средства на депутатите от „Възраждане“ от миналите Народни събрания, които също бяха прибирани от Костадинов. Тогава обаче бройката на депутатите на партията беше много по-малка – 13 депутати в 47-ото НС и 26 депутати в 48-ото Народно събрание. В настоящия парламент Костадинов вече лапа по 150 000 лв. всеки месец“, признава представител на националистическата партия, пожелал името му да не бъде афиширано публично.

 

Първите данни за наличието на „черна каса“ във „Възраждане“ бяха изнесени миналото лято от депутатката Елена Гунчева, напуснала партията на Копейкин с титаничен скандал. Гунчева си тръгна обидена, след като на 18 март 2022 г. написа във фейсбук профила си, че Русия разполага с оръжия, с които „точно може да улучи Министерски съвет“, ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна, а прокуратурата започна проверка срещу нея за евентуално подбуждане на война срещу България. Макар днес Костадин Костадинов да е най-яростният поддръжник в Народното събрание на руските окупатори, миналото лято той смъмри Гунчева за думите й, а партията се разграничи от своята депутатка. Според някои в онзи момент Костадинов е видял наличието на лидерски потенциал в Гунчева и е побързал да се отърве от нея, страхувайки се от създаването на втори център за влияние в партията.

 

По подобен начин Костя Копейкин елиминира от „Възраждане“ и бившата съдийка Румяна Ченалова, която беше водач на партийната листа в Кюстендил на изборите за 47-о Народно събрание през есента на 2021 г.

 

„Във „Възраждане“ липсва отчетност за част от средствата на депутатите. Поисках безотчетните пари, които ни се полагаха, но бяха прибирани в касата на партията, да бъдат насочени към обществени дейности и отваряне на приемни и регионални партийни офиси, ангажиране на експерти от различни области, които да подпомагат законодателната ни дейност. Оказа се обаче, че пари за експерти няма, но има за наемане на автобуси, с които да водим хора на протести“, разказа миналото лято Елена Гунчева.

 

След нейното разкритие за отклонени общо над 300 000 лева от безотчетните пари на депутатите от „Възраждане“, Костадин Костадинов обясни, че партията е дарила 10 000 лева от тези пари на семейството на Петко Хинов – изтъкнат преводач от китайски език и член на „Възраждане“, който почина след боледуване от КОВИД-19 в началото на 2022 г., а други 28 000 лева били вложени в нов тираж на безплатен учебник по родинознание. Копейкин обаче така и не обясни как е разходвал другите средства.

 

Към днешна дата безотчетните пари, които Костадинов прибира, са в пъти повече от преходната година – по 157 805 лева на месец!

Съмненията, че Костадин Костадинов вече е милионер, яхвайки популистки каузи и обирайки проруския и националистическия електорат в България, без задължително да вярва в защитаваните от него и „Възраждане“ каузи, се засилиха неимоверно тази пролет, когато стана известно, че мургавият политик с монетарен прякор е изплатил предсрочно големи суми от свои кредити за имението си във Варна и за автомобила си, които драстично надвишават заплатата му като народен представител.

 

През 2019 г. Костя Копейкин купи голяма къща във варненското село Константиново, декларирайки, че е платил за нея подозрително ниската цена от 215 141 лв. По същото време съпругата му придоби апартамент за само 80 640 лв. Първоначално Костадинов обяви в телевизионно интервю пред журналиста Веселин Дремджиев, че покупката на имотите е станала възможна с 30-годишен ипотечен кредит, който ще бъде изплащан до 2049 година, с месечна вноска от 830 лева. Когато става депутат в края на 2021 г., Костадинов декларира 183 764 лв. кредити, а месеци по-късно, в следващия парламент с кратък живот обявява 114 924 лв. кредити - тоест, че е погасил 68 840  лв.

Веднага, след като влиза в парламента, той изплаща предсрочно още 25 000 лв.

 

Към днешна дата и двата ипотечни кредита – за лъскавото имение в холивудски стил с панорама към Варненското езеро в Константиново, както и този за жилището на съпругата му, са почти изцяло изплатени. Но не само – макар да изплаща два ипотечни кредита Костадин Костадинов ударно разширява имотното си богатство.

 

На 23 декември 2022 1. Копейкин си прави пищен коледен подарък – придобива парцел от 1089 кв. м., който граничи с морското му имение. Теренът е продаден на майката на Костадинов – Еленка, от Росица Карабожилова срещу абсурдно ниската цена от 4,20 лева на квадратен метър, или общо 4500 лева.

 

Проверка сред имотни брокери установи, че цената на такъв тип имоти в регулация във вилна зона Константиново вървят между 35 и 40 лева за квадратен метър. Заради това изникват основателни подозрения, че Костадин Костадинов (или майка му Еленка), е броил тайно поне 40 000 лева, за да разшири имението си.

 

Малцината депутати от „Възраждане“, които са влизали в помпозното имение на Костя Копейкин, разказват, че са смаяни от обзавеждането - дизайнерски мебели, внедрени модерни смарт технологии за умна къща, дъбови паркети от най-високо качество и огромно джакузи с размерите на малък басейн, са само част от милионерския домашен уют, осигуряван на Костадин Костадинов от наивните избиратели на „Възраждане“. Най-доброто за Копейкин обаче може би тепърва предстои – предварителните прогнози сочат, че неговата партия увеличава електоралната си подкрепа и навярно ще вкара още повече депутати

в следващия парламент.

Източник: Уикенд