Президентът Румен Радев лъсна в скандал с предизборни дарения, подобно на прословутата афера „Нексогейт“.

 

Дарители на неговата кампания се оказват служители във фирми, които бележат неочакван скок в развитието си. за разлика от криптопирамидата, която дарявала на „Да, България“, без обаче това да е свързано с просперитета на „Нексо“, при спонсорите на Радев нещата стоят по коренно различен начин.

 

Кои са спонсорите на Румен Радев?

Главната роля в тази история се пада на фирма „М-Форма“. Не друг, а предполага се отлично информираният Калоян Методиев, бивш шеф на кабинета на Радев обясни тези дни, че тази компания със скромна биография е спечелила договори с държавата за доставка на горива за десетки млн. левове по време на служебното правителство.

Последната апетитна хапка е от 23 декември м.г., когато „М-Форма“ се оказва победител в търг за 12 млн. лв. за доставка на горива на затворите в страната.

 

Зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, в чийто ресор са затворите побърза да обясни, че при възлагането на обществена поръчка, възложителят няма задължението да проверява дали участниците са дарители в чиято и да е предизборна кампания.

 

Собственичка на „М-Форма“ е някоя си Мариана Манолова – име, което не говори абсолютно нищо на играчите в петролния бизнес. За сметка на това е ясно, че Мария Павлова е назначение на президентския съветник Николай Копринков. Двамата били много близки по пловдивска линия, така че ударът на Калоян Методиев е точно в целта срещу най-близкия кръг на Радев.

 

Всъщност разкритията за възходящия бизнес на президентските дарители тепърва предстоят. Те са част от битката на Корнелия Нинова и обръчът й срещу държавния глава.

Източник: Уикенд