Кметът на Перник Станислав Владимиров, който в началото на седмицата напусна БСП с още около 50-тина членове на пернишката партийна организация след бурни скандали на Конгреса на левицата, ще разчита на подкрепата на олигарха Людмил Стойков и президента Румен Радев за консумирането и запазването на политическата си власт в бъдеще.

 

Това става ясно от хора от обкръжението на окопалата се в БСП Корнелия Нинова, която разбира се е в дъното на поредния зрелищен панаир на „Позитано“ 20.

 

Кметът на Перник се маха от БСП заради олигарха Людмил Стойков

По време на Конгреса, Станислав Владимиров, наричан свойски от перничани Станката, участвал в мелето с охранителите, които отказваха да допуснат Кирил Добрев и други опозиционери в залата.

 

След оставката му от БСП отправиха изключително тежки обвинения срещу него и дори го призоваха да подаде незабавно оставката си като градоначалник на Перник, тъй като бил избран с гласовете на социалистите.

Освен това бе обвинен и в клиентелизъм в полза на ГЕРБ и олигарсите от приближения до Корнелия Нинова социалист Георги Свиленски (съпруг №1 на настоящата половинка на президента Румен Радев – Десислава).

 

 

Хората, които са наясно с предисторията на грандиозния скандал между Нинова и Владимиров разкриват, че в дъното е личното приятелство между него и пернишкия бос на стоманата Людмил Стойков. Съмненията, които разяждат левицата са, че той е успял да създаде свой собствен кръг от бизнес интереси, без да се отчита на партията.

 

По-паметливи припомнят, че на последните парламентарни избори БСП успя да спечели едва 3 630 гласа в Перник, докато Владимиров бе избран с повече от 18 000 гласа за градоначалник.

Според ръководството на БСП, Станката умишлено е саботирал последните предизборни кампании и дори е прехвърлял гласове в полза на ГЕРБ и ИТН като повечето гласове са джиросани с благословията и финансовата подкрепа на Людмил Стайков.

 

Мълвата в Перник упорито носи, че разривът в отношенията между Нинова и Владимиров започнали още след местните избори през 2019 г., когато Станката в качеството си на член на НС на БСП, е бил привикан на среща с Нинова, на която му било заявено, че в бъдеще трябва да принуди Стайков да дава по 1 млн. лв. за предизборни кампании на социалистите.

На това искане Владимиров реагирал твърде бурно и категорично отказал да участва в „рекет над бизнеса“, в последствие преминал в кръга около президента Румен Радев.

 

Любопитна подробност е, че Станката поддържа близки приятелски отношения с лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов. В качеството си на премиер, той бе помолен лично и откликна на Владимиров за решаването на водната криза покрай пресъхването на язовир „Студена“.

 

Враговете на Станката обаче не пропускат да напомнят, че един от виновниците за водната криза в Перник, е именно приятелят му Людмил Стайков, тъй като предприятия под негов контрол от орбитата на „Стомана“ източваха питейна вода, ползвайки я за индустриални нужди.

 

Макар Стайков от години вече да не е собственик на „Стомана“ мълвата носи, че неговата дума все още се чува в предприятието, благодарение на влиянието му над управляващите компанията мениджъри от България.

 

Запознати разкриват, че наскоро прокуратурата и КПКОНПИ били залети от анонимни сигнали срещу Владимиров, за които се предполага, че са пускани под давлението на Нинова. В тях се набляга на необяснимото имотно богатство, споходило роднините на Станката през последните две години. Майка му и чичо му Нейчо Темелков, който е дългогодишен шеф на пернишката структура на БСП, се сдобили с общо 6 урегулирани поземлени имота за милиони в центъра на Перник с действащи разрешителни за строежи.

 

Освен това майката на Владимиров сложила ръка и на няколко хиляди декара земеделски земи, за които се твърди, че са придобити на „погребални цени“ от община Перник. В сигналите са посочени и имената на хора, които навремето са били титулярни собственици на земите, преминали в последните години в ръцете на близки роднини на Станката.

 

Анонимните сигнали гласят, че пернишкият кмет строи къща на първия ръкав на гръцкия полуостров Халкидики върху терен от 4 дка., като изпълнител и проектант е главният архитект на община Перник.

Според клюката, Владимиров е закупил терена от друг нашенец през есента на 2020 г. срещу сумата от 160 хил. евро.

 

В БСП Станката се ползва с противоречива слава. Той минава за един от успешните кметове на левицата с реална комунистическа закваска. Освен това той е потомък на убития през 1925 г. в Дирекцията на полицията комунистически деец и лидер на комунистите в Перник Темелко Ненков от десния режим на Александър Цанков след потушаването на Септемврийското въстание.

 

Владимиров е член на БСП от 1996 г. и бе депутат в 44-я парламент, преди да бъде избран за кмет на Перник на местните избори през 2019 г.

Несъмнено напускането му ще се отрази пагубно на БСП на предстоящите избори на 2 април, като някои отсега пророкуват, че БСП ще има под 2000 гласа в Перник, което ще е историческо дъно за левицата.

Източник: Уикенд, crimesbg.com