Кирливите ризи на вторите, получили доверието на избирателите, бяха развени веднага след изборната нощ.

 

Оказва се, че ПП се тресе здраво отвътре от тежки скандали между съпредседателите Асен Василев и Кирил Петков. „Истината“ бе размахана от бившия транспортен министър и основен спонсор на формацията Николай Събев.

 

Кирил Петков е напът да изпадне в изолация в собствената си формация

Познатият в народния фолклор като дядо Еконтий, обяви ненадейно, че ако Василев и Даниел Лорер, са почтени хора, трябва да хвърлят оставки и да напуснат ПП.

Отцепникът от формацията Иван Христанов също намекна за разкол и раздори. Той обаче бе категоричен, че няма да каже лоша дума срещу бившите си съпартийци, а Събев замрази темата в социалните мрежи, изключвайки коментарите.

 

Всъщност разколът в партията е още от есента на миналата година. Тогава Василев и Лорер установили, че интересите на една групировка от ПП не се припокриват с амбициите и инфантилизма на другата. А именно – Асен Василев и Лорер са прагматици и от месеци наред правили опити освен да закрепят партията на върха или на полученото второ място, и да си уредят коалиция с ГЕРБ-СДС, които били „естествен партньор“.

 

Те дори са категорични, че обидите срещу Борисов, изречени по време на предизборната кампания ще се изтрият с „партньорство в името на евроатлантическите ценности“ в бъдеща коалиция, за която Кирил Петков и обкръжението му не искали даже и да чуят.

 

Мълвата носи, че Василев и Петков имали няколко сблъсъка в лични разговори. Експремиерът обвинил съратника си, че с ареста на Борисов и протежетата му, „само извадил ГЕРБ от изолация, изписал вежди и станал за посмешище“. А още по-лошото е, че дал повод за остри критики от едно от посолствата у нас, което размахало здраво пръст на задържането на лидера на най-голямата опозиционна партия по тъмна доба с едноличното решение на Кирил Петков, без знанието на съпартийците му.

 

Припомняме, че намеци за коалиция бяха направени и от Бойко Борисов. Лобито около Петков обаче бълва огън и жупел и начерта нови червени линии, отрязващи именно ГЕРБ.

Оказва се, че лобито около Василев е по-силно от това около Петков, тъй като и коалиционните партньори от ДБ, начело с Христо Иванов, били склонни да преглътнат коалиция с бившите управляващи.

 

Мълвата носи, че Иванов отново чертае трасета за достъп до Борисов и дори звънял за ходатайство на Цветелина Бориславова, тъй като е всеобща тайна, че двамата бивши влюбени все още се подкрепят.

 

Макар ген. Атанас Атанасов да не иска и да чува за подобна маневра, очевидно ще му се наложи да преглътне „целуването на ръка“, предвид по-силните лидерски позиции на Иванов.

За да има мир обаче, Борисов няма да е премиер отново, а в името на кротостта му, документи и имена по казуса „Магнитски“ щели да се заметат под килима. 

Заговори се, че в заверата за бъдещо партньорство е замесен и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

 

Оказа се обаче, че не само мечтата за повторно връщане във властта разделила Кирил Петков и Асен Василев. Ексвицепремиерът бил много против личните интереси на Петков, който лепнал чрез тях и една от дамите в партията „петно на промяната“.

Лорер пък е далеч от тези терзания, тъй като за него и семейството му са важни само властовите и бизнес лостовете, които можел да осигури чрез коалиционното споразумение с довчера омразните ГЕРБ.

 

Предвид факта, че лобито на Лорер и Василев набира все повече скорост, по всяка вероятност в най-скоро време Петков ще изпадне в негласна изолация в собствената си формация.

Засега ГЕРБ само се наслаждават на шоуто отстрани и не са правили коментари извън кампаниите за „стабилно правителство в името на икономическия растеж“.

Източник: Уикенд