Проф. Вили Лилков, който е едно от знаковите лица на десницата през годините и бе кандидат-кмет на гражданското обединение, участва в драматичното заседание на СОС. За никого не е тайна, че за втори път общинският съвет не може да започне работа по същество.

 

Основателят на партията на Иван Костов твърди, че „синя“ София от 90-те години на миналия век и градът, в който „Синя София“ го издигна за градоначалник, нямат нищо общо.

 

Според специалиста по ядрена физика и автор на публицистични книги за пагубната роля и действия на бившата ДС, нови избори за общински съветници в столицата ще са истински позор, а партиите, довели до това, не трябва да се кандидатират повече.

 

Той подчертава, че докато губят време в процедури и неуспешен избор на председател, проблемите чукат на вратите на всички районни кметове, на кмета на столицата и на гражданите. На практика като орган на местната власт, те са излезли от дневния ред на общината и това е голям проблем. Поради тази причина трябва много бързо да заработят.

 

Кандидат-кметът на „Синя София“ и общински съветник проф. Вили Лилков: Партиите се обезсмислят, политическото тотално се дискредитира

Определя ситуацията в СОС като патова. По всяка вероятност ще се наложи на лидерите на партиите, представени в СОС да се споразумеят. Като цяло обаче това е лош знак за СОС и издава, че в трудни моменти той не разполага с ресурс да реши проблема, а го прехвърля на по-високо ниво. Ако и в бъдеще ще се работи така, когато се създадат сериозни проблеми в общината обаче, това е добър знак.

 

В момента би трябвало СОС да е в процедура по подготовка на бюджета за следващата година. План-сметката за чистотата, която е около 260 млн. лв., трябва да бъде представена за публично обсъждане до края на месеца. Освен това до края на декември, когато приключва публичното обсъждане, тя трябва да е гласувана. Ако дотогава все още не е разгледана и гласувана, това означава, че ще трябва да се работи с план-сметката за 2022 г., тъй като тя и миналата година не е гласувана. Това означава двугодишно закъснение и изпадане в много смешна ситуация.

 

Не смята, че СОС може да работи дълго време на основата на компромиси. Поради тази причина е нужно, ако искат да работят сериозно, още отсега да се постигне политическо съгласие.

 

Проф. Лилков посочва, че за съжаление много от хората приемат демокрацията като даденост и смятат, че нещата се случват едва ли не от само себе си.

В сравнение с преди години, центърът на София е много опустял. Много от хората са го напуснали заради проблемите с шума, затова едно от нещата, върху които трябва да се помисли е опустяващият център, както и това, че няма достъп до елементарни услуги. .

 

Смята, че са успели да направят много добра политическа програма, която представили на експертно ниво и събрали много читави и качествени кандидати за общински съветници и за районни кметове. По време на кампанията били и най-чуваеми, а това, че останалите кандидати бягали от дебат с него, показва още веднъж колко добре подготвени са той и хората му.

 

Проф. Лилков посочва, че в последно време има раздробяване на политическия пейзаж и местните избори са го подчертали с особена сила. Традиционните партии вече не контролират политическия терен, а на него се появяват всевъзможни играчи, които просто се намесват, влизат в управлението и това носи големи рискове и негативи. А това безусловно компрометира политическата система.

 

Освен това прави впечатление, че напоследък политическото се заменя с „гражданско“ или с някакви други удобни имена, което говори за занемарена кадрова работа в партиите, които не произвеждат политици и когато са изправени пред невъзможността да предложат на избирателите качествени разпознаваеми личности като такива, подменят с популисти или с някои по-популярни лица. Партиите все повече се дискредитират и скриват зад такива личности и това води до компрометиране на цялата политическа система.

 

Всичко случващо се в политическия живот в страната към днешна дата е в резултат на процесите, за които стана дума по-рано – обезсмисляне на партиите, липса на лидерство, силно занемарена кадрова политика… И всичко това се заменя с едно мишкуване и договаряне, резултатът от които е именно ситуацията, в която сме изпаднали в момента.

И всичко това се подменя с ежедневни скандали, всеки от които затрупва предишния и няма никакво решение.

 

В заключение посочва, че никак не му се иска в общината да има едни сглобки, да се търсят компромисни варианти и затова настоява в този момент основните политически сили да надмогнат егото си и да подпишат споразумение, да се направи „пътна карта“ за реформите през следващите месеци и да застанат зад обща програма, за да могат да започнат да я изпълняват.

 

Ако все пак се стигне до там този общински съвет да се разпусне и да се отиде на нови избори, това ще е такъв провал за Общинския съвет, че е най-добре политическите сили, които са допуснали това, повече да не се явяват на избори. Това ще бъде просто позор, заключава проф. Лилков.

Източник: Уикенд