С недоумение изслушах изказването на президента Радев от Ню Йорк, който говори по темата Шенген. Тема, която по време на неговите служебни правителства беше мираж. Това заяви доскорошният вътрешен министър и настоящ водач на листата на ДПС-Ново начало в 26 МИР-София област Калин Стоянов.

 

Само ще припомня, че при служебното правителство на Радев, с премиер Гълъб Донев и вътрешен министър Иван Демерджиев, през декември 2022г. България беше тотално блокирана за всякакви преговори, свързани с Шенген и никакви пилотни проекти не можеха да променят това обстоятелство. Повод за това беше именно несправянето на Демерджиев с мигрантския натиск. “Много моля да не се приписват заслуги там, където ги няма!”, категоричен е Стоянов.

Преговорите за членство на България в Шенгенското пространство стартираха отново, след като под мое ръководство МВР и в частност Гранична полиция овладя мигрантската криза. Докато бях министър имах уверението и думата на хората, от които зависи приемането ни в Шенген, кога и как точно ще се случи това, в рамките на настоящата година, разясни той.

 

Вече нямам преки наблюдения, но силно се надявам колегите да продължат линията на работа, която следвахме и отпадането на контрола по сухопътни граници да стане факт до края на тази календарна година, уверен е водачът на листата на ДПС-Ново начало в София-област.

Източник: crimesbg.com