Съществува огромна опасност да ни спрат средствата по еврофондовете

Кабинетът „Орешарски” успя да запише поредния провал за краткото си управление.

Парламентарната комисия препоръча на Европейската комисия да извърши сериозен анализ на България и най-вече на това дали изобщо средата позволява еврофондовете да бъдат усвоени в съответствие с приетите за това правила. Тази препоръка е записана в окончателния доклад, който бе приет от Комисията по бюджетен контрол. Той е публикуван от Секретариата на Европарламента.

[caption id="attachment_404346" align="alignleft" width="300"]Кабинетът "Орешарски" се провали за пореден път Кабинетът "Орешарски" се провали за пореден път[/caption]

На страната ни е отделена специална точка във финалния документ. Още в заглавието е посочено, че в България липсва прогрес, откъдето става ясно, че оценката на парламентарната комисия е негативна. Народните представители от Европарламента дават израз на силна загриженост за това, че в страната ни липсва напредък. Те се позовават на последния изготвен доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка от 22 януари 2014 г. Другата причина, която поражда притеснения у евродепутатите е корупцията, която за момента успява да запази високото си ниво.

Предстои докладът на комисията да бъде подложен на разглеждане в пленарната зала на Европейския парламент утре вечер. По всяка вероятност гласуването на документа ще бъде извършено в четвъртък, пише pik.bg.

Припомняме, че преди два дни финансистът Кольо Парамов обяви, че в държавата ни липсват свежи пари, а настоящият министър-председател Пламен Орешарски ще бъде запомнен като провалил се финансист. Той подчерта, че управляващите се опитват да прилъжат хората с дребни тарикатлъци, визирайки коледните и великденските бонуси. Финансистът е категоричен, че управляващите не са успели да осигурят икономически скок на страната, но вместо това осигуриха добре личното си богатство.

Кабинетът „Орешарски” спазва стриктно схемата за теглене на заем с помощта, на който ще успее да осигури издръжката си. Парамов посочи, че още през октомври миналата година, правителството избра варианта да изтегли заем в размер на 900 млн. лв. В началото на настоящата година изтеглиха дефицита, възлизащ на милиард и половина чрез преструктуриране, след което осигуриха още един заем от около 700 милиона лева. В заключение той посочва, че управляващите се канят да увеличат дълга ни с нови 3.9 милиарда лева, пише faktor.bg. И всичко това е в името на една цел – осигуряването на псевдо стабилитет, който по никакъв начин не кореспондира с обещанията на Орешарски, които бяха дадени в началото на мандата му.