Кабинетът „Орешарски” крои нови политически планове, за да избегне предсрочни избори

Кабинетът „Орешарски” отново финтира обществото с обещанието за предсрочни избори.

Оказва се, че правителството готви нов кабинет в рамките на сегашния парламент, с което ще избегне предсрочните избори. Според мълвата, която се разнася из жълтите павета, се подготвя второ правителство в рамките на настоящия парламент. Начело на второто правителство ще застане световноизвестен български финансист или учен, твърди на страниците си вестник „Стандарт”, позовавайки се на свои източници.

[caption id="attachment_414113" align="alignright" width="300"]Кабинетът „Орешарски” крои нови политически планове, за да избегне предсрочни избори Кабинетът „Орешарски” крои нови политически планове, за да избегне предсрочни избори[/caption]

Изданието твърди, че планираните консултации при държания глава Росен Плевнелиев, които трябваше да бъдат проведени днес, са се обезсмислили заради неформалните совалки между политическите централи. Сложната динамична обстановка в страната, принудила кабинета „Орешарски” да действа форсмажорно. Високите етажи на властта са провели редица разговори още вчера, след което стана ясно, че съществува вариант да се сформира нов, широко коалиционен кабинет в рамките на това Народно събрание. Снощи високопоставени източници от БСП направиха лаконичен коментар, че консултациите вероятно ще се проведат във вторник.

Факт е обаче, че по време на КСНС, който се проведе миналата седмица при президента Росен Плевнелиев бе взето решение, че датата за предсрочните избори трябва да стане ясна днес. Трябваше да бъдат обсъдени и стъпките за плавен преход към стабилизиране на политическата ситуация в страната до предсрочните избори. Лидерите на парламентарно представените партии трябваше да се обединят за провеждането на предсрочните избори в един от неделните дни за времето между 28 септември и 12 октомври.

От политическите централи посочиха, че дискусии в тази насока вероятно ще бъдат проведени във вторник. Съгласно новия план за широко коалиционно правителство, кабинетът „Орешарски” вероятно ще подаде оставка тази седмица, като четвъртък (26.06) е отбелязан за деня Х, пише pik.bg. По-рано днес премиерът Пламен Орешарски посочи, че не знае докога ще е премиер. Предстои провеждането на заседания на парламентарните групи на БСП и ГЕРБ съответно в 17 и в 18 ч.