Китай се тресе от протести заради драконовските мерки срещу Ковид - 19. В страната продължават да водят политика на "нулева толерантност" срещу вируса, която обаче доведе до масова смърт на цивилни.

Правителството в Пекин е под тревога заради невиждани протести, които избухнаха в шест града на страната, включително и в Шанхай. А поводът е потресаващ - десет души са оставени да умрат в пожар в жилищна сграда, тъй като не успели да избягат от нея. Властите наредили блокът да остане заключен и отказали да пуснат жертвите, защото блокът бил под карантина. И следователно трябвало да остане заключен.

"Долу Си Дзипин! Долу китайската комунистическа партия! Свобода за Урумчи! Край на блокадите в Синдзян", са само част от лозунгите, които изведоха милиони навън. 

Китай наложи нови 3-месечни ограничения на Урумчи, Синдзян и други райони, но властите бяха принудени спешно да отворят Урумчи след като разгневената тълпа скочи срещу полицията. Атаки и протести имаше в седем града, сред които Нанкин и Гуанджо, като дори студентите излязоха на протест. 

Акциите се проведоха след поредната новина за близо 40 000 заразени в Китай за един ден - рекорд, като само в Пекин са заразени над 4000 души. Властите наложиха драконовски ограничения, но пожарът и безмилостното оставяне на жителите на един блок да умрат, беше капката, която преля търпението на китайците. 

С призиви "Искаме свобода!", "Долу Си Дзипин", "Край на китайската комунистическа партия" милиони излязоха по улиците и се впуснаха в сблъсъци с полицията. Още по-потресаващ беше факта, че те открито скандираха против правителството - акт, който води автоматично до изключително тежки наказания, тъй като всякакви критики срещу правителството се наказват много жестоко в страната. 

Ситуацията обаче е толкова тежка и напрегната, че опасенията от гражданска война  са основателни.