Най-остра критика отнесе от Лютви Местан

Скандалното изказване, което направи лидерът на червената партия Сергей Станишев, взриви политическия елит.

Припомняме, че Станишев си позволи да сравни Крим с Кърджали, развивайки хипотезата, че някой ден и турското население в тази област може да поиска референдум за отцепване по примера на Крим. Той попита риторично дали България мисли за тези последици и допълни, че позицията ни за ситуацията в Украйна идва от погледа към проблема в дълбочина, отбелязва на страниците си вестник „Труд”.

[caption id="attachment_380200" align="alignleft" width="300"]Скандалното изказване на Станишев изправи на нокти политическия елит Скандалното изказване на Станишев изправи на нокти политическия елит[/caption]

Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО заяви, че не е изненадан, тъй като контекстът, в който Станишев казва тези думи, е напълно ясен – почти целия електорат на БСП (90 до 100%), е със симпатии към братушките. От тук следва извода, че Станишев дава този неудачен пример в опита си да оправдае позицията на Вигенин, която беше очевидно антируска. Но въпреки всичко, Каракачанов е категоричен, че никой не трябва да си позволява да дърпа дявола за опашката. Той поясни, че ако се стигне до това положение, референдум по този въпрос могат да поискат Монтана и Силистра.

Председателят на ДПС Лютви Местан също отправи остра критика към изказването на Станишев. Застраховайки се, че не е негов тълкувател, той заяви, че не желае да влиза в ролята на оценител на действията на негови колеги. В едно обаче бе категоричен – да се спре с хипотезите какво би се случило в България, ако стигнем до украинската ситуация и допълни, че за момента в държавата няма такива предпоставки, нито пък назрява подобен конфликт.

Лидерът на ГЕРБ коментира скандалното изказване на Станишев с думите, че е свикнал да чете и слуша какви ли не негови лъжи през последното десетилетие. Именно поради тази причина отдавна е спрял да обръща внимание на изявленията му. Борисов обаче е категоричен, че това изказване на Станишев ще го накара да бъде много по-внимателен в прочита занапред.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов се оказа най-близко до мнението на червения лидер. Според Симеонов, скандалното изявление на Станишев е в резултат на външнополитическите рискове, породени от съседна нам държава, пише pik.bg.