Столичният общински съвет избра председател - Цветомир Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София". Това се случи слез 3-месечен блокаж.

Иван Таков, общински съветник от БСП за България, обясни пред БНР случилото се с неспособността на най-голямата група в Общинския съвет да постигне управляващо мнозинство.

"Алтернативите бяха две – оспорване на легитимността на Съвета  след 11 февруари и дълги съдебни процедури или избор на временен председател и разблокиране на дейността му.

Избрахме втората възможност, която е по-добра за града. От 6 месеца вече няма работещ Общински съвет. Градът е в аварийно състояние". 

Таков е категоричен, че не е предал идеите на БСП, както се твърди във водещото заглавие на вестник "Дума“.

"Не съм аз човекът, който ще предаде нашите идеи. Няма как да го направя заради поколенията преди мен. Никога няма да предам и доверието на членовете в градската организация. Това по никакъв начин не може да бъде счетено за предателство. Имаме решение на нашите органи – Градският съвет  е взел такова решение.

Решението на Националния съвет беше, че потвърждава решението на Градския – БСП да не влиза в коалиции с ПП-ДБ-СС и ГЕРБ. Ние сме били винаги категорични по този въпрос". 

Той коментира обвиненията на Корнелия Нинова, че подкрепя хората, срещу които се е борил, включително при премахването на Паметника на съветската армия.

"В последните 6 месеца имам прекарано повече време на Паметнника на съветската армия, отколкото със семейството си. Да бъдем обвинявани – аз и колегите ми, че сме предали тази кауза е нелепо.  Ние най-много сме се борили за нея. Този паметник беше незаконно нарязан. Единственият начин да се възцари справедливостта е чрез референдум, който вече сме входирали в Столичния общински съвет за запазването му. Но за да се случи това нещо, на нас ни трябва работещ Общински съвет.

Ние не подкрепяме хората, които са съборили паметника, а намерихме временно решение за отстраняваме административни пречки. Ние не подкрепяме човека, подкрепяме временното решение. Всичко останало са спекулации". 

Той обясни защо процедурата по избор се  е проточила толкова много. 

"Едно такова компромисно решение не  е най-доброто за града. То не носи след себе си стабилно управленско мнозинство. Всички решения ще се взимат много трудно. Но това беше едно решение в последния възможен момент. Не беше леко. 

Избирателите ни искаха най-накрая да започне да работи Общинския съвет. Те не са ни избрали, за да се надприказваме. Това безвремие трябваше да бъде прекратено в един момент. От следващата седмица можеше да се влез в ситуация със служебен контрол".

Иван Таков не се е чул с Корнелия Нинова през вчерашния ден.

"Няма как в моята партия да бъда опозиция. Аз съм председател на градската организация и правя най-доброто за нея. Това се видя най-добре на местните избори. За първи път от много години видях надежда в очите на хората". 

Ако не успеят да консолидират някакво мнозинство, това управление ще бъде тежко и няма да е успешно, отбеляза още той.

"Това ще се види при гласуването на бюджета. Тогава ще стане ясно кой е опозиция и дали може да се формира мнозинство. Ние оставаме твърда опозиция".

Източник: bnr.bg