Инфарктните часове до своя старт на кабинета "Габриел" очакват всички политики. Неочаквано вицепремиерът в оставка връща попълнената папка на президента Румен Радев и то със списъка с министри, който още вчера изтече. ПП-ДБ има 24 часа, за да видите мача в своята полза, но без успех. И в крайна сметка Николай Денков изненадващо призна, че не са дали одобрението си за листата с министрите. И сега няма да го подкрепят в пленарна зала.

Същото заявиха и от ПП, които бяха смаяни, че златното момиче на Борисов имаше дързостта да се изправи пред президента с пълна папка, без тези благословия. Нещо повече, Габриел връчи папката, след като преговорите зациклиха, а потенциалните министри, които бяха знакови лица на ПП-ДБ обявиха изтегленото си.

Последва светкавична реакция на ДПС и Делян Пеевски. От там обявиха, че подкрепят решението на Борисов и Габриел, а Пеевски заяви, че групата им ще подкрепи предложеното правителство. Шах и мат за ГЕРБ — СДС с царицата, ако трябва да използвате термини от този спорт, за да опишем ситуацията. Първо — ГЕРБ-СДС изпълниха ангажимента си и формира кабинета. Второ — поставиха ПП-ДБ пред свършен факт и ги накараха да саботират предстоящата правителство, като тласната страна към нови предсрочни избори. И следващите събития, окончателно да унищожат доверието в собствената си политическа сила.

Какво следва? Ако ГЕРБ-СДС получи подкрепата на ДПС и са успели с разкола в ПП-ДБ, за който упорито се говори, има шанс да сформира кабинет. А, ако проектокабинета не мине през пленарна зала — отива се на избори. И дори и Борисов да запазят този си резултат, а не да повишат броя на депутатите на вашите, втората политическа сила вече няма да са Василев и Петков. "Възраждане" набира скорост, ИТН също, а международната обстановка е достатъчно нестабилна, за да не се допусне формирането на провоенно ориентирано множество. Което отново е изгодно за бившата премиера на страната, която няма никакви намерения да въвлечете държавата в пълномащабен военен конфликт — ситуация, до която цялото общество не желае да се стигне.