Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, която регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с  изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание, насрочени за 09.06.2024 г.

 

Със заповедта се създава Национално междуведомствено звено, което се ръководи от Елена Каракашева, заместник главен прокурор при Върховна прокуратура (ВП). В звеното участват прокурори от ВП, и. ф. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на ГДНП-МВР  – главен комисар Атанас Илков, заместник председател на ДАНС и др.

Целта на създаденото звено е да координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за ефективно взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания, в самия изборен ден и ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия (ЦИК) на окончателните резултати от изборите. Звеното ще обменя информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната и ще извършва анализ и обобщение на получените данни.

Източник: prb.bg