Путин дори печели от санкциите на Европа, заяви президентът на Хърватия!

Хърватският президент взриви медиите с изказването си относно санкциите, налагани на Русия от страна на Европа и на кого, в крайна сметка, ще се отразят те. Зоран Миланович е категоричен, че Западът е този, който ще "гризне дървото" и то по своя вина. Особено след новата порция наказания, замислени и одобрени спрямо Руската федерация.

Както е ясно, обмисли се вариантът за ембарго над руския петрол, особено този, който идва по Черно море. Има изключение за петрола, доставян чрез тръбопроводи, но и за него се обмисля скоро да бъде наложена забрана. Според Миланович обаче това е крайна глупост, от чиито последици ще си патят европейските държави.

"Абсурдно е това, което става. Толкова санкции се наложиха над путиновата държава и какво?! Какво стана?! Рублата ли падна - не, усети ли го Русия чисто финансово - пак не. Напротив, тя дори се радва и ще забогатее повече, просто ще си промени пазарите. Търсенето на петрола е огромно и по цял свят, така че Путин ще продава, ще се радва и ще се смее", убеден е хърватският държавен глава.

Той добави, че за жалост Хърватия не е ключов и важен играч в тази ситуация, а щеше да е добре, ако беше така. "Дано да не съм прав, но европейските граждани ще платят солена цена за целия този цирк с Путин", казва Миланович.