Вече започна роенето на най-малката, но в същото време „най-величествена“ група в парламента. Депутати от екипа на Бойко Борисов разкриват, че той ударно цепел партия „Величие“, за да си осигури подкрепа за правителство на малцинството.

Лидерът на ГЕРБ не водел преки разговори с началника на „Величие“ – подп. Николай Марков, а изпращал емисари, за да иска подкрепа като в замяна предлагал добри условия.

 

Така Марков тръби публично, че вероятно няма да даде, но задкулисно вече се опитвал дори да договаря постове с бившия премиер, тъй като мечтата му била да се види начело на някоя от силовите служби, разкриват още депутати.

Борисов публично отрече да пазарува чужди избраници, но тайно бил готов да обещае всичко, за да си осигури подкрепата на Николай Марков и верните му депутати.

Експремиерът обаче не бил никак склонен, ако се състави правителство, да изпълни обещаното, злостно издават запознати.

Същото се опитвали да правят и от ДПС, като те обаче просто предлагали облаги срещу подкрепа, а не обещавали властови кресла.

 

Схемата на Николай Марков обаче стигна до ушите на другия съставител на „Величие“ Ивелин Михайлов, който буквално обвини колегата си в предателство. Голямата

му уста и липсата на политически опит поне огласи, че ГЕРБ и ДПС се опитват да купуват депутати, а Михайлов обяви, че такива ще бъдат изключвани.

 

Това доведе до скандал между двамата лидери, а Николай Марков се тросна, че Ивелин Михайлов не бил никакъв началник в партията и медиите го били провъзгласили за такъв. После обяви, че депутати на формацията ще бъдат изключвани само с доказателства, че са купени, каквито в държавата досега никога не са били намирани.

 

Роенето на групата на „величествата“ обаче вече е факт.

Сред привлечените към каузата да подкрепят ново правителство депутати били Красимира Катинчарова, самият Николай Марков, Дарин Георгиев, Костадин Хаджийски и опитната Виктория Василева, която движела преговорите, издадоха депутати. Те признаха още, че в телефонен разговор между Николай Марков и Ивелин Михайлов имало жесток скандал, а подполковникът псувал съратника си, че заради приказките си за почтеност и отказа да се извърти на 180 градуса, партията при нови избори няма да види повече парламента.

 

Причината била, че семплият Ивелин Михайлов нямал никаква политическа закалка и въобще не схващал как се играе играта, разказаха още депутати. Изненадващо обаче в сряда следобед Михайлов претърпя катарзис и се извини публично на депутатите от „лова на вещици". С нарочно видео той се извини дори и на симпатизантите, но според запознати именно острият разговор с Николай Марков по телефона го „преобърнал“. Партията на подполковника бе последната, която отиде на крака при президента Румен Радев в сряда следобед и отново се измъкна от въпросите, дали ще подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС. Бившият шофьор на Екатерина Михайлова прояви скромност пред държавния глава относно получаването на третия мандат. Николай Марков отново се оплака, че не е успял да говори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ала премълча, че е общувал с емисари на партията.

Източник: Уикенд